Furgonlakó kisokos

Az elmúlt nyolc hónapban egy saját magunk által átalakított furgon potrohában éltünk, miközben sok ezer kilométert magunk mögött hagyva bejártuk fél Európát és Marokkót. Blogunk nagyrészt utazásunk szeleteit tartalmazza, életmódunk tanulságaiból eddig keveset osztottunk meg. Nem tudatosan, eszünkben sincs misztifikálni a furgonélet sajátosságait, úgyhogy tartozásunkon próbálok kicsit törleszteni: jöjjön egy kifejezetten gyakorlatias leírás, ami elsősorban leendő vagy kezdő kollégáinknak szól! Nem szentírás, csak színtiszta, empirikus tapasztalatsaláta.

rundebella-4637

Információ

Banális, de az információ a halmozottan legfontosabb eleme egy ilyen utazásnak. Nem csak azt érdemes tudni, hogy hol milyen látni- és tennivalók vannak, hanem a furgonélet járulékos körülményeivel is érdemes tisztában lenni: melyik út hova vezet, hol parkoljunk, hol aludjunk, mit szabad és mit nem.

rundebella-francia-7413

Az interneten (erről később) és a Google Maps-en kívül ezeket használtuk a legtöbbet:

Lonely Planet – egyik legjobb és leginformatívabb útikönyv sorozat. Nincsenek benne képek, csak tömény tudnivalók az adott országról. Az ügyesebbek megtalálják neten letölthető pdf formátumban is. Ezen a linken összeszedtünk még néhány hasznos weblapot és blogot!

rundebella-spanyol-7855

Park4Night – nagyon hasznos (és ingyenes) app telefonra. Közösségi adatbázis, ahol a felhasználók összegyűjtik, megosztják és értékelik a kempingeket, parkolókat, vadkempingeket, ahol ők aludtak. A programot csak Tarifában ismertük még és onnantól megváltozott az életünk, kötelező darab! Sajnos az ingyenes verzió csak internetkapcsolattal működik, de az előrelátók kiírogathatják a helyeket előre. A weblap verziója kevésbé praktikus, de használható. Alternatívaként a Campercontact.com-ot ismerjük, de ezt nem igazán használtuk.

rundebella-4659

Here WeGo – ingyenes GPS app szintén telefonra. A Nokia fejlesztette, és egyik nagy előnye, hogy letölthetünk offline használatra is országokat vagy régiókat. Hátránya, hogy nem mindig naprakész (sok helyen azóta már körforgalom épült, az út egyirányú lett, az elterelésekről ne is beszéljünk) és kevés beállítást enged. Előfordul például, hogy minden áron a legrövidebb úton akar küldeni, még akkor is, ha a főútról lekanyarodva egy sokadrangú úton 10 métert spórolunk vele. Ha nem akarunk anyázni, kezeljük szkeptikusan, amit mond, és ne higgyük el, hogy az út rövidebb egy sok száz éves spanyol falucskán keresztül ahol a visszapillantó tükrök súrolják a ház falait, mint az elkerülő gyorsforgalmin. Nem az.

run-szlovenia-2041

Alternatívának jó a Google Maps navigációja, ebből is lehet letölteni térségeket, de csak korlátozott időtartamra. A kezelőfelülete nekem a Here-nek jobban tetszett, és néha azért a Google is tanácsolt hülyeségeket (illetve Marokkóban valamiért nem működik a navigációja).

rundebella-spanyol-7886

Önkéntesség

Akárkivel beszélgetünk, minden adandó alkalommal próbáljuk belerejteni a társalgásba, hogy mennyire hihetetlen jó dolog az önkénteskedés! Miért? Mert mindenféle elkötelezettség nélkül belecsöppenhet az ember egy teljesen más életmódba és annak teljes értékű résztvevője lehet. Ki lehet próbálni és elsőkézből megtudni, hogyan él egy rebellis osztrák juhpásztor, milyen egy világhírű svéd író- és művésznő szoborparkja, hogyan szakad ki egy holland-német pár a nyugati társadalomból vagy épp milyen az élet egy ezer éves toszkán villában az olajfa ültetvények között… Van élet a nyugati városokon kívül is és így kockázat nélkül belekóstolhatunk. Mi a Workaway.org oldalt használjuk, de a neten bőven találni alternatívát (pl. Wwoof, HelpX).

rundebella-6715

Internet

Utunk elején kávézók és mekik menedékéből csépeltük a billentyűzetet, ami egy kicsit mindig olyan volt, mint a szerencsejáték. Kávénk kikérése közben próbáltuk kideríteni, van-e egyáltalán internet és ha igen, milyen: csak csigamódon vánszorgó, melynek funkciója pusztán szimbolikus és az üvegajtóra kirakott wifi jel csak a vendégcsalogatásra való vagy pedig tényleg egy korrekt hálózattal állunk szemben. Aztán persze ott van a következő filozófiai kérdés: egy kávé elfogyasztása mennyi időt vásárol nekünk asztalunknál, mielőtt tahó internettolvajnak bélyegez minket a pincérnő és áludvarias „kérnek még egy kávét?” felkiáltásokkal burkoltan kitessékelnek minket. Hébe-hóba persze találni kósza internetet bevásárlóközpontokban, kávézók mellett, a szomszéd kapualjban állva, benzinkúton, de ehhez jó adag türelem és kitartás kell.

rundebella-4835

Erre a mikrodrámára először Spanyolországban találtuk meg a gyógyírt, amikor megismerkedtünk a feltöltős sim kártyák mobilinternetes világával. Lehet 2017-ben ciki, hogy ennyi idő kellett, mire bemerészkedtünk egy mobilboltba, de egyikünk se volt otthon nagy mobilinternetezős típus. Ezután jött a kánaán: telefonon wifi hotspot be, és mehet ágyból mindkettőnk laptopján a netezés – persze mértékkel.

rundebella-9683

Összehasonlításképp néhány adat:

Spanyolország: a Vodafone-nál 1 GB 10 euró, 3 GB (ha akció van és általában van) 15 euró, 30 napig használható fel. Sok helyen 4G, nagyon vidéken 3G lefedettség.

Marokkó: legolcsóbb ár-érték arány: mi az INWI-nél vettünk kártyát (75 DH-ért, vagyis 7,5 euróért), utána a feltöltés 100 DH (kb. 10 euró) 10 GB adatért, ami egy hónapig használható. Lefedettség kicsit rosszabb: nagyvárosok és környékük 4G, kicsit messzebb megy a 3G is, de sokszor épp csak, hogy emailt tudtunk nézni.

rundebella-3030

Portugália: a NOS szolgáltatónak csábító ajánlata van: 15 napra 15 euróért ad korlátlan adatmennyiséget (30 napra 30 euró). Ez nagyon jól is hangzik, viszont az a gyanúnk, hogy direkt be-be lassítják, így sokszor élvezhetetlenné téve a böngészést. Még Lisszabonban is akadozott, úgyhogy azért nem tökéletes választás (bár így is több, mint 10 GB-ot használtunk két hét alatt).

Franciaország: húzósabb a helyzet. Orange-nál 10 euró a sim kártya és további 10 euró 1 GB net, ami csak két hétre érvényes.

A korlátozott adatmennyiség persze kicsit megváltoztatta internetezési szokásainkat: youtube, streamelés, letöltés tilos és általában képek nélkül szörföztünk.

rundebella-8474

Vadkemping

A furgonélet sajátságos kalandja. Hol érjen az éjszaka? Komplikált a kérdés és nagyon sok mindentől függ. Két fő tényezője: az adott ország/konkrét környék illetve mi magunk. Előbb érdemes megvizsgálni az utóbbit: hol húzzuk meg a (már így is megcibált) komfortzónánk határait? Hol érezzük biztonságban magunkat? Egyedül egy tóparton, egy deltavidék szeles földútjain, egy rozsdaövezet összegraffitizett csarnokai között, külvárosi benzinkutak árnyékában, mellékutcák parkolóiban, elhagyott strandokon, bevásárlóközpontoknál vagy épp a város közepén, esetleg csak kijelölt helyen, netán kempingben? Mit merünk bevállalni?

rundebella-4644

Ha az ember igazán kísérletezik ezekkel, komoly kis belső harcot fog vívni magában: először is egyértelművé válik, hogy az otthon érzés elengedhetetlen feltétele a biztonságérzet. Másrészt szembesül azzal az indokolatlan félelemérzettel, ami belénk ivódott neveltetésünk közben. A legfontosabb felismerni a különbséget az indokolt és indokolatlan para között. Ha indokolt, akkor valóban jobb tovább állni, de ha nem, akkor igenis meg kell próbálni álomra hajtani a fejünket. AZ elején nem könnyű, de sokat segíthet, ha alapból ketten vagyunk (mint mi), illetve ha más lakóautók is felsejlenek a környéken. Még egy gondolat, ami sokszor segíthet: hidd el, senkit nem érdekel, hogy ott vagy és ott alszol sőt, a nagy többség észre sem veszi jelenlétedet.

rundebella-8253

Ami meglepetés volt számunkra, hogy tőlünk nyugatra óriási kultúrája van a lakóautós turizmusnak. Valószínűleg csak nekünk, magyaroknak tűnik ilyen idegennek, mivel felénk tényleg csak hébe-hóba látni 1-1 guruló házikót. Ez egyben azt is jelenti, hogy mivel nagyon sokan csinálják, ezért sok helyen tiltva vagy korlátozva van az alvás vagy akár csak a behajtás. Nagyon fontos tényező, hogy melyik évszak van: szezonon kívül még a tiltott helyeken sincs gond, nyáron viszont könnyen megizzad az ember, mire nyugodt helyet talál (ahol nem fognak hajnalba rendőrök kopogni az ajtón).

rundebella-9083

Az adott országok hozzállásáról pedig lássuk részletesen:

Szlovénia – boszorkányüldözés. A csöppnyi ország nagyon komolyan veszi a lakóautós helyzetet, szigorú büntetések, kijelölt parkolóhelyek. Mi itt kezdtük vadkemping pályafutásunkat, nem sokon múlott, hogy elvegyék tőle a kedvünket.

run-slovenia-2304

Olaszország – felüdülés Szlovénia után. Az olaszokat nem igazán érdekli, ha valaki az autójában akarja tölteni az estét, egyedül a népszerű tengerparti városokban és strandokon láttunk tiltó táblákat, de ezek is főleg szezon idejére vonatkoztak. Jogilag elvileg illegálisnak minősül a vadkempingezés.

rundebella-1428

Franciaország – a déli tengerpart kicsit húzós, még szezonon kívül is nehezen találtunk helyet. A Rhones deltája paradicsom lehet jó időben (mi sajnos novemberben voltunk). Az ország belseje felé nyugodt a helyzet, sok kis település szélén találunk kialakított parkolót lakóautósoknak teljesen ingyen, vízfeltöltési és leengedési lehetőséggel. Hivatalosan illegális a vadkemping, de ha jól viselkedünk, senkit nem érdekel.

rundebella-francia-7367

Spanyolország – az igazi kánaán! Itt törvényileg is legális a dolog*, így tényleg nyugodt szívvel hajthatjuk fejünket álomra bárhol. Persze itt is találni tiltótáblákat, illetve a szezon itt is új világot hoz: Tarifában mi télen voltunk, teljes nyugalom, rengeteg lakóautó szétszórva a városban és környékén. Nyáron – helyi ismerős elmondása alapján – megtízszereződik a lakosság, a rendőrség pedig szigorúan elküldi az ingyenélőket a városból és a strandokról.

*megj.: kicsit bizonytalanok vagyunk, hogy ez így igaz-e. Nehéz kihámozni az internetről, mi az igazság. A Lonely Planet spanyol útikönyve szerint legális a táborozás kempingeken kívül is (1 km-nél nem közelebb hivatalos kempingektől), de vannak kivételek, amikre általában tiltótábla hívja fel a figyelmet. Egy másik fórumon elég részletesen írnak a törvényekről, ha hihetünk neki, akkor általánosságban legális, viszont vannak regionális korlátozások, mint pl. egész Andaluzia területére. Azonban itt is azt erősítik meg, hogy ha nem zavarunk nagy vizet, akkor lényegében mindenhol megtűrik a vadkempinget.

rundebella-5802

Portugália – elvileg az országban legális műfaj a vadkemping, kivéve az óceánparton. Persze mindenki az utóbbira vágyik, így mi is itt próbálkoztunk, még szerencsénkre a szezonon kívül. Probléma nélkül megúsztuk, de több helyről hallottuk, hogy a rendőrség (pontosabban a GNR) nem tétlenkedik és még pénzbüntetést is kaphatunk.

rundebella-8424

Marokkó – mi úgy tudjuk, hogy legálisan aludhatunk bárhol, ennek ellenére az óceánparton hajlamosak a rendőrök elküldeni (más lakóautósok mesélték). Kedvenc helyünket Sidi Kaoukinál megszüntették, így kénytelenül bevánszorogtunk a kempingbe. Az országban nagyon nehéz elhagyatott helyet találni, ahol viszont emberek vannak, mindig felüti a fejét a rafinált (és szerintem sokszor önjelölt) sárgamellényes parkolóőr, aki sápot fog kérni parkolásunkért. Mindenki döntse el vérmérséklete szerint, hogy érdemes-e veszekedni egy ilyen figurával és utána édes álmot aludni, nekünk nem sikerült. Marokkóban jó, ha féltucat alkalommal aludtunk vadon, a többit sajnos fizetős parkolóban vagy kempingben töltöttük. A jó hír, hogy ezek meglehetősen olcsók, 30-80 dirham/éjszaka volt az átlagos ár.

Az alábbi térképen pontos koordinátákkal bejelöltük, mi hol aludtunk (a teljesség igénye nélkül) és mit tapasztaltunk. Kedvenc helyeink pedig itt és itt találhatók.

Élelem és víz

Költséghatékony és sokszor kényelmesebb megoldást jelent háromrózsás főzőegységünk, melynek segítségével akár többfogásos lakomákat is rendezhetünk. Az autó méreteihez képest jelentős nagyságú, jól felszerelt konyhában a konzervételek felmelegítésén túl jóval komplexebb folyamatokat is lebonyolíthatunk, a klasszikus rántott hús-krumplipüré-uborkasaláta truimvirátus megvalósítása is ripsz-ropsz megvan. Párszor próbálkoztunk a kültéri főzéssel is, melyhez kiváló alapot nyújtott a Marokkóban vásárolt tagine edény, illetve a hozzá passzoló parázstartó bödön.

rundebella-9679

Önkéntes vendéglátóinknál izgalmas kulináris kirándulásokat tehettünk, talán ez a legjobb módszer arra, hogy tökéletesen autentikus és szokatlan ízekkel ismerkedjünk. Húsevőként érdekes élmény volt belekóstolni a vegán, illetve a vegetáriánus fogásokba, de felejthetetlen kaland volt a barackos lencsefőzelék, illetve a tárkonyos tengergyümölcsei leves is, melyet az angol hadsereg egykori főszakácsa készített el nekünk. Tarifai vendéglátónknál virágokat kóstoltunk, míg Marokkó egyik berber falvában nem csak életünk taginját ettük, de meg is tanítottak a helyes elkészítés minden csínjára.

70 literes víztartályunkat az összes országban fel tudtuk tölteni – a vízkutak fő lelőhelye a benzinkút és a kemping – de ezt a vizet leginkább főzésre, illetve mosogatáshoz használtuk. Az általunk érintett országok legtöbbjében egyébként sem fogyasztható a csapvíz, így általában 8 literes palackokban hordtuk a vizet a bevásárlóközpontok ásványvizes részlegéből.

rundebella-3003

Mosás

Sok önkéntes szállásunkon használhattuk a mosógépet, ilyenkor lelkesen igyekeztünk a legutolsó rongyig mindent kimosni. Koszos ruhák tisztítására kiváló terep a fizetett kemping, ahol szinte kivétel nélkül mindig van mosógép, bár ezek használata általában meglehetősen drága. Az ilyen helyeken többnyire érmékkel működik a gép és magunknak intézzük az egész procedúrát, de Marokkóban személyesen egy dolgozónak kellett odaadni a piszkos göncöket, ami azért elég furcsa és kellemetlen. A harmadik bevált módszer természetesen a mosoda, melyeknél érdemes a város szélieket preferálni, ugyanis ezek súlyos eurókkal olcsóbbak, mint belvárosi társaik. Portugáliában és Spanyolországban sok önkiszolgáló mosodát találni szupermarketek parkolójában is.

rundebella-9730

Fürdés

Erről a témáról írtunk már korábban itt, azóta is sok víz lefolyt a testünkön.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s