9 kedvenc vadkemping Franciaországtól Marokkóig

Az út elején böjtöltünk, hogy a végére gátlástalanul lubickoljunk azokban az élményekben, amit az adott táj legpazarabb helyszínei nyújthatnak egy lakóautós számára. A szlovén boszorkányüldözés és rendőri szigor, a csutkára beépített olasz tengerpart és az egy kaptafára hajazó francia nyaralóvároskák után Spanyolországban végre kinyílt a vadkempingek képzeletbeli aranykapuja. Összekapartuk kedvenceinket, ahol a marokkói-spanyol-portugál dominancia mellett azért még egy francia helység is belefért, bónuszként pedig beszámolunk arról a három placcról is, amiket szerintünk nem árt nagy ívben elkerülni.

Sidi Kaouki, Marokkó

Marokkó egyik leghíresebb ingyenes óceánparti mókáját 2017 márciusában sikerült kicsinálni mikor is böhöm földhalmokkal barikádozták el az utat az autók elől. „Halála” előtt még volt szerencsénk élvezkedni a minden földi jóval ellátott partszakaszon, utána már mehettünk a körbefalazott csicsás kempingbe. Az egykori vadkemping emléke örökre a szívünkben él.

Megj.: noha legjobb tudomásunk szerint a partot kempingezés formájában már nem lehet igénybe venni, a csendes szakasz szörfözés/fürdőzés/napon aszalódás céljából mindenképp megér egy misét. Sajnos itt is felütötte a fejét a Marokkóra jellemző szemétdömping és itt sem ússzuk meg furcsa helyi figurák nélkül.

Koordináták: 31.3549, -9.8001

rundebella-2560

Tarifa, Spanyolország

Utazásunk egyik etalonhelyszíne, ahol összesen – beleértve a dóm házas önkénteskedést is – négy hetet töltöttünk. Minden lakóautós álma tartalmaz egy fehér homokos tengerpartot, egy csomó hasonszőrű furgonlakó szomszédot, adoniszi szörföstesteket és egy minden igényt kielégítő várost is.

Megj.: Tarifa tényleg az egyik legnépszerűbb európai lakóautó és szörfbázis, állítólag a lakosság nyáron megtízszereződik. Az általunk bejelölt kemping egész szezonban csurig van, de főszezonban retorzió van minden lakóautósnak, olyankor csak a fizetős kemping játszik.

Koordináták: 36.0449, -5.6368

rundebella-9083-1400

Barranco Beach, Portugália

Friss életet lehelt vadkempig élményeinkbe az a szabad naturalizmus, melybe ezen a parton kóstolhattunk bele. Gyakorlatilag mindenki pucéran flangál, itt a meztelenség a helyi dress code. Aki nem pironkodik a csupasz ülepek látványától és nem zavarja a konstans gitár pengetés, ráadásul szereti az óceáni fürdéssel megkoronázott tengerparti túrákat, annak kötelező darab.

Megj.: az öbölbe rémséges állapotú út vezet, így ha több napra mennénk, tankoljunk fel dögivel az ellátmányból, mert egy lidércnyomás az oda-vissza zötykölődés.

Koordináták: 37.0428, -8.89463

rundebella-8264

Villaricos, Spanyolország

Az első olyan vadkempingünk, mely végre túlmutatott a zsúfolt parkolók és a gyakran nyomasztó ipari területek világán.

Megj.: a hely kiabál azért, hogy idilli domborulatai között rakjunk egy kisebb máglyát, ám érdemes megnézni az aktuális tűzgyújtási szabályzatot. Spanyolországban nagyon szigorú törvények vonatkoznak a tűzrakásra, az év nagy részében semmilyen nyílt láng használat nem megengedett legyen az egy privát kert vagy egy kósza tengerparti szakasz.

Koordináták: 37.2655, -1.7560

rundebella-spanyol-8221

Les Roches Bleues, Marokkó

A tökéletes helyszín, mely annak ellenére, hogy lakóautós körökben felkapottnak számít, nagyságából fakadóan mégis mindenkinek elég helyet biztosít ahhoz, hogy elszeparáltan élvezhesse a tájat. Plusz pont jár azért, mert emlékeim szerint ez volt az egyetlen olyan hely az országban, ahol nem támadt be egy helyi arc sem.

Megj.: Marokkóban – ellentétben Spanyolországgal – tüzeskedhetünk agyba-főbe, persze csak ésszel és felelősséggel. A Kék Köveknél csak apróbb gallyakat lehet találni, így ha itt szeretnénk felcsapni a kondért nem árt előre felkészülni és a Tafraoute -Les Roches Bleues közötti szakaszon beszerezni pár zsírosabb ágat.

Koordináták: 29.6635, -8.9723

rundebella-2981

Camargue, Franciaország

A jóképű lovak és a mocsárban álldogáló szégyenlős flamingók örökre beleégtek a retinánkba, sem előtte, sem pedig utána nem találtunk ehhez hasonló tájat.

Megj.: ez a rész általában brutálisan szeles, ahol egy vékonyabb ember jó eséllyel a dagonyában végezheti egy nagyobb széllökésnek hála.

Koordináták: 43.3551, 4.7853

rundebella-francia-7285

Praia da Zimbreirinha, Portugália

Vadkemping-karrierünk abszolút csúcspontja, a portugál partok királynője, a hashtagvanlife-képek abszolút nyertese. A visszatérő elemek mellett – szép táj, óceán és hajat borzoló enyhe óceáni szellő – nagyot dobott rajta az alattunk tátongó szakadék és a hébehóba felbukkanó gyümölcsös furgon, ami még a világ ezen magányos pontján is garantálja a megfelelő vitaminpótlást.

Megj.: pár kilométerrel arrébb van egy homoknyelv, ahol lehet fürdeni. Este értelmet kap a vaksötét kifejezés, nem árt ha van nálunk valamilyen világítótest.

Koordináták: 37.1934, -8,91416

rundebella-8414

Villa fernandoi halásztó, Portugália

Nem csak az óceánpartoké a világ, egy szende halásztó időnként hasonló örömöket okoz, mint sós társai. Itt van például ez a példány is, ami a portugál-spanyol határnál várja a fürdőzés/horgászat képviselőit.

Megj.: szúnyog, szúnyog, szúnyog.

Koordináták: 38.9262, -7.3088

rundebella-8508

Bilbao, Spanyolország

Egy városnak is lehet mit tejbe aprítania, ha vadkempingről van szó. A három kedvenc urbánus helyszínünk közül (Granada, Tautavel, Bilbao) utóbbi került ki győztesen, ahol a helyi Normafán töltöttük az éjszakát, pazar panorámával a városra, amit fogaskerekűvel pofon egyszerűen meg lehetett közelíteni.

Megj.: mivel a magaslati pont a város egyik legismertebb látványossága, ezért napközben imádkozni kell a parkolóhelyért, ellenben éjszaka alig marad pár autó.

Koordináták: 43.2744, -2.9190

DSC_0821

A legrosszabbak

Fez, Marokkó

A szakadó eső miatt bent kell kuporognod a kocsiban és kínodban max hangerőn nézel egy John Bon Jovi filmet, hogy eltereld a figyelmed az autó szélvédőjén smároló tinikről és a kocsi hátának támaszkodó, hasist áruló suhancokról. Marokkó egyik legsűrűbb városának legzsúfoltabb terének közepére lakóautóval beparkolni nem jó ötlet, már mi sem igazán tudjuk, mégis mit képzeltünk előtte.

Megj.: nappali körülmények között, mikor nem ázik az ember rongyosra és megfelelő körülmények vannak a városnézéshez, a parkoló teljesen megfelelő. Ez a lista kakukktojása, ugyanis a remek élmény még pénzbe is került, de muszáj volt megemlíteni, mert abszolút mélypont volt.

Koordináták: 34.0611, -4.9856

rundebella-5161

Arcos de la Frontera

A környék összes tinédzsere és kocsi tulajdonosa szinte vezényszóra összegyűlik az éjszaka közepén, felsorakoznak, majd a 80 autóból egyszerre kezd el dübörögni a világzenei válogatás. Az ingyenes parkoló ugyan nagyon frekventált helyen van, de aludni lehetetlen.

Koordináták: 36.7502, -5.8155

rundebella-8892

Lisszabon

Hatalmas placc, közel a belvároshoz, két diszkó között..

Koordináták: 38.705, -9.1538

rundebella-8445

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s