Vadkempinghelyzet Dél-Portugáliában

A törvény szerint illegális, de a gyakorlatban mindenki csinálja – valahogy így lehetne röviden summázni a vadkemping-szituációt a portugál partokon. Az ország belső részein a dolog elméletileg sima ügy, a probléma a tengernél kezdődik, ahol értelemszerűen a legtöbben próbálkoznak. A kempingezés sikerét több összetevő befolyásolhatja: a szezon, a parti őrség hozzáállása, illetve, hogy az adott hely mennyire van elrejtve a világ elől. A májusi Dél-Portugáliában mákunk volt, szenzációs, többnyire eldugott helyszíneken parkolhattunk, kivétel nélkül az óceán mellett. Előfordult, hogy voltak szomszédaink, de megtörtént az is, hogy teljes magányban élvezhettük az adott tájat. Lekopogjuk, sehonnan sem zavartak el.

rundebella-8334

Vadkempingezni nem csak azért nagyszerű, mert egy árva petákba sem kerül, hanem azért is, mert így tényleg a legszebb helyekből lehet pikkpakk saját teraszt és tengerpartot varázsolni. Dél-Portugália vérbeli álomhelyszín a műfaj kedvelőinek, sziklás partjaihoz rengeteg poros zugút vezet, ahol teljes békében élvezhetjük a látványt.

rundebella-8330

 

rundebella-8302

A hippi paradicsom

Egy  portugál szakember valamiért úgy gondolta, remek megoldás lenne térkövekből kirakni azt a pár kilométeres utat, mely egy félreeső öbölhöz vezet. Az útnak jelenleg a fele van meg, másik része kifordult vagy egyszerűen nyoma veszett, így végigzötykölődni rajta nem egy leányálom. Mindenesetre a kapitálisan ócska ösvény egy remek szűrő is egyben, ahol a rendőr is kétszer meggondolja, hogy lezötyögjön-e ellenőrizni egyet.

rundebella-8264

rundebella-8251

Az öböl népszerű a nemzetközi hippi kolóniák körében, ahol mindenki pucér és gitárt penget. A homokos tengerpart mellett a túraútvonalak is csalogatóak, így simán megér egy többnapos misét.

rundebella-8269

Előny: szép táj, fürdés-, kiránduló lehetőség, a parton kevés az ember (ők viszont többnyire meztelenek)

Hátrány: az oda-vissza vezető út tényleg borzasztó, mintha egy mosógép centrifugájában ülne az ember.

Koordináták: 37.0428, -8.89463

rundebella-8288

A magányos terasz

Tériszonyosoknak nem ajánlott: mikor kinéztünk a hátsó ablakon nem láttunk mást, mint az alattunk tátongó óceánt. Pár kilométerrel arrébb található egy homokos tengerpart a fürdőzés szerelmeseinek, de a kirándulóknak is kedves helyszín lehet. Az egy autónyi „sziklaparkolóhoz” időnként kigurul a helyi gyümölcsszállító, rendőri jelenlétet nem tapasztaltunk. Mivel éjszaka tökéletes sötétség uralkodik, érdemes a lábunk elé nézni a több méter magas sziklákon bóklászva, mert ha leesünk, az olyan kellemetlen következményekkel járhat, mint a halál.

rundebella-8331

rundebella-8363

Előny: szép táj, kiránduló lehetőség, garantált privát szféra, csak néhány túrázó cselleng a háttérben

Hátrány: nem lehet fürdeni

Koordináták: 37.1934, -8,91416

rundebella-8388

rundebella-8376

A népszerű megoldás

Apró öblök szakítják meg az itteni tengerpartot, ami ideális terep a napon aszalódáshoz, a tengerben ázáshoz és a szörfözéshez is. A mesterséges parkolóhelyen a helyi DIY járgányoktól kezdve a menő német lakóautókon át sok figura megfordul, a víz utántöltésére is van lehetőségünk. Mivel a helyszín kevésbé van elszeparálva a civilizációtól – a közeli falu pár kilométerre van – ezért gyakori a parti őrség látványa, akik diszkréten tesznek ugyan egy rutinkört, de egyébként nem szólnak.

rundebella-8424

rundebella-8422

Előny: szép táj, fürdés-, kiránduló lehetőség, közel van a falu, így gyorsan lehet pótolni, ha valami hiányzik vagy elfogyott

Hátrány: a parti őrség szeret a környéken kommandózni, az egy kilométerrel arrébb lévő parkolóban állítólag időnként büntetnek is, ha rossz napjuk van.

Koordináták: 37.6484, -8.8052

rundebella-8421

A meditatív

A lisszaboni őrület után úgy vágytunk erre a helyre, mint egy falat kenyérre. A part főleg egynapos látogatók körében népszerű, akik miután kihorgászták, kiúszták, kiszörfölték , kibiciklizték vagy éppen kitúrázták magukat suhannak is haza, estére teljesen kiürül a környék. A parkoló közepén van egy étterem is, ami nem zavar nagy vizet sőt, első nap azt hittük, hogy egy rég bezárt vendéglővel állunk szemben.

rundebella-8491

rundebella-8474

Előny: szép táj, jelzett túra-, és bicikliútvonalak, közel van a főváros, ahonnan viszonylag gyorsan kimenekülhetünk a természetbe, ha betelik a pohár

Hátrány: úszni necces, mivel a part meglehetősen sziklás, ellenben nagyok a hullámok, a kettő együtt pedig nem a legjobb kombináció. Szerencsére sétatávolságra van egy homokos part, ami népszerű a szörfösök körében is. Nagyon nagy lakóautóval kétséges a bejutás, rossz és szűk út vezet ide.

Koordináták: 38.7397, -9.47296

rundebella-8475

rundebella-8482

A dekoratív

Noha nem aludtunk itt, a parkolóban elvileg megoldható a dolog még annak ellenére is, hogy a magasságkorlátozást jelentő sorompó nem kecsegtet sok jóval. (a feltüntetett méter nem egyezik meg a valósággal, a kapu sokkal magasabban van). Az egyik legszebb tengerpart ahol valaha jártunk, nem csoda, hogy barátaink, az OpenroadZ is a parádés sziklák tövében fogadott örök hűséget egymásnak.

Koordináták: 37.0744, -8.2804

rundebella-7779

(megj: a helyszínen láttunk egy nagyon bizarr állatot, melynek kilétére azóta sem derült fény. A kutya-disznó hibrid néma csendben haladt el mellettünk, ám emléke még sokáig kísértett.)

rundebella-7757

+ 1, a praktikus

Nem árulunk zsákbamacskát: van az úgy, hogy nem mindig paradicsomi környezetben ér az éjjel. Annak ellenére, hogy a portugál törvények elvileg tiltják a vadkempingezést, mégis számos olyan apróbb gesztust felfedeztünk, melyek ellentmondanak a tényeknek. Bizonyos áruházak például örömmel várják a lakóautósakat parkolóikban, ahol az ivóvíz, a mosdó és a szennyvíz leeresztő is biztosítva van. Nyilván nem puszta kedvességből csinálják, aki náluk parkol szinte hétszentség, hogy helyben tölti fel az éléskamrát, ám így gyakorlatilag mindenki jól jár.

Előny: vécé, szennyvíz leeresztő, vízcsap és bolt

Hátrány: kicsit zajos, mivel egy többsávos autóút fölött van és a látvány sem egy tengerparti csoda.

Hét hónapos utunk alatt ez a hatodik ország, amin átutazunk. Mindketten egyetértünk abban, hogy ha lakóautós szempont alapján kellene dönteni, a legideálisabb címet Portugália nyerné. A tengerpart sokkal kevésbé kiépített, mint a korábban látogatott nemzeteknél, a titkosabb partokig apró utak vezetik el azt, aki egyáltalán tud a létezésükről. Annak ellenére, hogy ezek a helyek viszonylag érintetlenek, arra azért ügyelnek, hogy még a világvégén is legyenek szelektív hulladékgyűjtők és gyakori a vízfeltöltési lehetőség is.

Fizetett kempingben csak egy helyen voltunk, de az – amellett, hogy minden igényt kielégített –  kiváló élmény volt, elég csak megemlíteni az elképesztő medencét vagy a szórakoztató blokként is szolgáló beszélő papagájokat.

Aki szeretne igazán természetközeli élményeket szerezni egy lakóautóval, annak Portugália az igazi!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s