Kortárs építészet történelmi közegben – 4 modern spanyol épület

Metropol Parasol (J. Mayer H + Arup, 2011, Sevilla)

Sevilla történelmi központjában található a világ legnagyobb, fából készült építménye. A Metropol Parasol az egykori Mercado de la Encarnación piac helyét foglalja el és gyorsan a város ikonjává vált. Tökös egy építmény: meg sem próbál reflektálni az ezeréves múltú városképre, vállalja, hogy kortárs, egyenesen látványossággá alakul, kontrasztot húzva a történelmi látnivalókkal.

rundebella-7553

rundebella-7592

rundebella-7571

Az épület alsó szintjén az itt feltárt római romok találhatóak, felette egy fedett piac, aminek tetejére egy köztér ül rá. Ebből nőnek ki a gomba (vagy elvont fa?) alakú, hullámzó formák, amikre lifttel (és 3 euró kicsengetésével) fel is mehetünk. A tetőn a város látképe fogad, kanyargós ösvényeken nyújthatjuk el az itt töltött időt vagy a belépőhöz ingyen adott italt fogyaszthatjuk el a bárban.

rundebella-7648

rundebella-7677

rundebella-7646

Caja Granada Savings Bank (Alberto Campo Baeza, 2001, Granada)

Robosztus, monolit kocka rejti a Caja Granada bank központi irodaházát. Egyszerű, szabályos formája és homlokzatai erőt és tömeget sugároznak – mintha egy szobrász faragta volna ki egy nagy kőtömbből. Az épület sajnos nem látogatható, pedig a dráma a beton és alabástrom falakon belül történik: a belső tér egy óriási, teljes épület magasságú előcsarnokot rejt (néhány fotót itt találni róla).

rundebella-7368.jpg

rundebella-7364

rundebella-7294

Andalusia’s Museum of Memory (Alberto Campo Baeza, 2009, Granada)

Az Andalúzia történetét bemutató múzeum közvetlenül az előbb említett épület mellett kapott helyet amit, ugyanaz az építész is tervezett, így a két mű együtt alkot egy kellemesen komponált, egységes látványt. Az L alakú objektum laposabb fele látogatható, ahol három egyforma szinten át ismerkedhetünk az andalúz hagyományokkal és történelemmel, modern múzeumi eszközökkel színesítve a kiállítást.

rundebella-7371

rundebella-7354

A tárlat maga elsősorban a helyi történelemre nyitottaknak érdekes (úgy tűnt, hogy a múzeum főleg spanyoloknak szól, amit alátámaszt a sok helyen hiányzó angol szöveg is), mindenesetre izgalmas építészeti élmény és a 4 eurós belépő sem túl borsos érte.

rundebella-7329

rundebella-7331

+1: Ciudad de las Artes y las Ciencias (Santiago Calatrava, 1996-2005, Valencia)

Valencián még tavaly novemberben suhantunk át, ahol idő híján „csak” Calatrava futurisztikus komplexumát néztük meg tüzetesebben. Erről bővebben itt.

rundebella-8051.jpg

rundebella-v-02.jpg

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s