Egy értékes műtárgy gyomlálása és más esetek

„A kert a könyvem sikereinek növekedésével együtt gyarapodott.” – meséli a andalúz hegyekben székelő szoborparkról a bestseller író Kitty Harri. Birodalmában jelenleg körülbelül 160 szobor és rengeteg egzotikus növény található, a guszta látványt minden második vasárnap a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik. Közel négy hetet töltöttünk az elképesztően szép és inspiratív környezetben, ahol önkéntesként számos feladatot kellett ellátnunk, de Kitty és Nick azt is lehetővé tették, hogy számunkra eddig ismeretlen dolgokba is belekóstolhassunk.

rundebella-6044

rundebella-6567

Mozaik workshop

Kitty havonta párszor workshopokat tart, a programok közt van kreatív írás, betonszobrászat és mozaik készítés is. Mi magunk az utóbbiba csöppentünk bele és ketten együtt abszolváltuk a minimál, Hidden Flowersre keresztelt csodát. Az egész napos program során csempét törtünk, terveztünk, majd ragasztottunk, hogy a végén képen töröljük az egészet fugával és a felesleget kapirgálhassuk. Alkotásunkkal összességében elégedettek vagyunk, bár az eredmény karakteresen eltér a workshopon részt vevő előkelő svéd hölgyek eklektikus, roppant színes munkáitól.

 

rundebella-6208

Csempetörés ipari mennyiségben, majd egy gigantikus fali mozaik előkészítése és elkezdése

Kitty kertjében nehezen találni olyan pontot, amit ne nőtt volna be a mozaik, de még mindig nem elég. Következő célpontja a bejárati kapu melletti kőkerítés, ahol egy tájképet szeretne csempébe önteni. Első lépésként kalapáccsal kellett szétvernünk egy adagos mennyiségű csempét, melynek nagy része leselejtezett, a gyárban kidobásra szánt darabokból áll. Miután egy betonvas segítségével összekrikszrakszoltuk a falat – ami azért kell, hogy a darabkák jobban rátapadjanak – és lekentük egy ragacsos anyaggal, közösen elkezdtük kicsempézni az egészet. A merész vállalkozás nem egynapos meló, befejezése valószínűleg több hét múlva esedékes, de örülünk, hogy egy kis hányadához mi is hozzájárulhattunk.

rundebella-7240

A spanyol-svéd műkedvelők itatása

A kert minden második vasárnap kinyit, ilyenkor meglepően nagy létszámban sereglenek a növény- és szoborkedvelők, akik főleg a helyiekből és az ide látogató svéd turistákból verbuválódnak. A műalkotások és a környezet megtekintése mellett népszerű úti cél a bár is, mely a medence mellett, a tetőteraszon kapott helyet. Noha soha életünkben nem álltunk még pult mögött, remekül csapoltuk a bort, főztük le a kávét és bájcsevegtünk a vendégséggel.

rundebella-7208

rundebella-7204

rundebella-5950

Kőfal építés

Egy picit a kőműves mesterségbe is belenyalintottunk, betont kevertünk, majd belekezdtünk egy kőfal felhúzásába. A köveket talicskával kellett elhordani végső nyughelyükre, pár nap alatt több tonnányi súlyt emeltünk, kocsikáztattunk, majd gurítottunk le a kert legalacsonyabb pontjára. Munkatempókat lassította, hogy a kerítés alapjához le kellett hámozni a fél hegyet egy icipici fúrószerszámmal, de így is egész pofás részt sikerült tákolnunk a rövid idő alatt.

rundebella-6744.jpg

rundebella-6510.jpg

rundebella-6741

rundebella-5866

rundebella-5947

A kert kozmetikázása

Mivel a szoborpark látogatható – csoportok esetében a hét bármelyik napján – így gyakran kellett kert körüli munkákat végeznünk. Állandó szélmalomharcot vívtunk a levelekkel, melyek egy másodperc alatt borítottak be mindent, a gyomokkal, amik sokszor nem csak az alkotások körül, de magán a művön is felütötték fejüket és a madarakkal, akik szorgosan kakálták le a drága műremekeket. Gyakran ragadtunk ecsetet is és újrafestettük azokat az alapzatokat, lépcsőket, illetve műtárgyakat, amik a rohadás útjára léptek.

rundebella-6274

rundebella-6551

rundebella-6382

rundebella-6364

WC-papír tartó készítés

A tárgy, mely elindította Norbi hegesztői karrierjét és a látogatók kényelmes WC-papír letépését, ugyanis eddig a vendégeknek fenn tartott mosdóban hiányzott ez a fontos tárgy. Szerintem nagyon szép kis darab lett, mely robusztus alkatával büszkén szembemegy a műfajra jellemző filigrán vonalakkal. Sajnos lefesteni már nem volt idő, de az előrejelzések szerint kék színben fog pompázni a természetesen mozaikozott fajanszban. Szép munka!

rundebella-6754.jpg

rundebella-6757

rundebella-6732.jpg

Hegesztés, esztergálás, vésés

Kitty és élettársa, Nick műhelyében minden van, mi szem-szájnak ingere, igazi eszközarzenál sorakozik fel. A pár tagjai szívesen vontak bele és tanítottak meg a különböző technikák használatára. A hegesztés eredménye a fentebb említett WC-papír tartó, az esztergagép használatának egy torz famikrofon, amit csak azért nevezünk így, mert formájában ehhez áll legközelebb, de egyébként semmire sem jó. Megtanulhattuk az elektromos kővéső használatát is, mikor neveinket örökítettük meg az általunk épített kőfal egyik elemébe. Az oktatásért és a türelemért nagyon hálásak vagyunk a párosnak!

rundebella-7253.jpg

rundebella-7241

rundebella-6561

Szabadnapok

A hivatalos menetrend szerint egy héten öt napot kell dolgozni, a többin szabad a vásár. Az impozáns környezetben adja magát a kirándulás, így elmásztunk az Ördög Szájának nevezett barlanghoz, valamint a Rejtett Völgybe, amit a többéves szúrós gaz miatt valóban nehéz volt megtalálni, de a látványért megérte az a pár vágás. Megnéztünk egy furcsa húsvéti körmenetet a közeli Almuñécarban, valamint meglátogattuk korábbi önkéntes helyünket is. Részt vettünk egy nagyon uras vacsorán, ahol Kittyék barátja, az egykori angol hadsereg séfje főzött nekünk háromfogásos lakomát, de többször fogyasztottuk Nick frenetikus vegán szerzeményeit is. Ha rottyon voltunk, egyszerűen élveztük a pazar teraszunk előnyeit, grilleztünk vagy rogyásig tömtük magunkat a kertben termő japán naspolyával.

rundebella-6215

 

rundebella-6715

Kittyről és a kertről

Kitty Harri 13 évesen hagyta ott szülőföldjét, Svédországot és azóta a világ számos pontján élt. 19 évesen elstoppolt Kanadából Dél-Amerikáig, az élmény több későbbi könyvét is megihlette. Volt ingatlanügynök, fitneszedző, spanyol tanár és közjegyző, majd mikor exférjével Walesbe költöztek, pszichoterapeutának tanult és egy ideig gyakorolta is a szakmát. Sokáig egy szakújság rovatvezetőjeként dolgozott, miközben ontotta magából a könyveket Kitty Sewell néven. Legnagyobb meglepetésére az Ice Trap című önéletrajz ihletésű regénye hatalmasat robbantott a könyvpiacon és bestseller írónővé avanzsálta Kittyt. A siker ellenére a nő egy időre pihentette írói karrierjét, ötven évesen beiratkozott a művészeti egyetem szobrász szakára és azóta is folyamatosan alkot.

rundebella-6202

rundebella-7221

rundebella-6693

Sok ország, állampolgárság és szakma után a művész 15 éve találta meg végső lakóhelyét, Dél-Andalúzia hegyei közt, ahol létrehozhatta saját művészeti parkját, a Kitty Harri’s Sculpture Gardent. Udvarában a szobrokon és installációkon túl különleges növények is simogatják az ember szépérzékét. A kertet rengetegen látogatják még annak ellenére is, hogy nem igazán reklámozzák és egy eldugott helyen található. A park híre és az ott tartott zenés események szájról szájra terjednek, nagyon sok az állandó visszatérő, akik hozzák magukkal a barátaikat, ismerőseiket.

rundebella-6570

Aki Andalúzia déli részén kóricál, mindenképpen nézzen be és mellékesen csodálja meg az általunk épített kőfalat is!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s