A hímes tojás elbújhat – húsvét spanyol módra

Spanyolország Andalúzia tartományában nem aprózzák el, ha a húsvétról van szó. A Nagyhét minden egyes napján eltakart arcú, csuklyás emberek masíroznak a városokban, falvakban, hátukon egy több tonnás szoborral. Almuñécarban a saját két szemünkkel is megtapasztaltuk milyen a húsvét spanyol stílusban, miután beolvadtunk egy maskarás körmenetbe.

rundebella-7168

rundebella-6914

rundebella-6957

A tömjénszagú, sűrű levegőben időnként felsejlő csuklyás alakok vállukra kapva hurcolják a virágokkal, gyertyákkal és egyéb dekorációkkal körbeszórt szenteket. Az eltakart arccal a szégyent és a szenvedést fejezik ki, amiért Jézust keresztre feszítették, néhányan mezítláb teszik meg az utat, hogy fokozzák a hatást. A feladatra rengetegen jelentkeznek, de nem árt, ha nem egy csenevész alkat az illető. A brutális súlyú kreáció cipelése – mely gyakran a két tonnát is elérheti – erős fizikumot és sok energiát igényel, időnként a deltás férfiak is lehuppantják a vaskos terhet. Ilyenkor a leples figurák szusszannak egyet, isznak egy kis vizet, bedobnak egy gyors gyrost, elszívnak egy cigit vagy ellenőrzik, kaptak-e emailt. Ha az ember ügyesen manőverezik és lát is valamit, olyan remek eseményeket is kiszúrhat, mint mikor egy fátylas tag az aranyozott építmény cirádás gyertyatartójába csimpaszkodik, lábnyújtás céljából, de kiszúrhatja azt is, mikor egy vehemens csuklyás egyik kezében egy gyerek méretű keresztet, másikban barátnője fenekét fogja. Én néha egy Jodorowsky-filmben éreztem magam, de lehet, hogy csak tömjénmérgezést kaptam.

rundebella-7064

rundebella-6900

rundebella-6961

rundebella-6970

Az ereklyehordozók sokszor váltásban dolgoznak, bizonyos időközönként cserélődnek, ilyenkor a korábbi szoborhordónak be kell érnie egy mezei ezüstkereszt cipelésével. Csilingelés jelzi, ha idő van és menni kell tovább, ilyenkor a lepel visszakerül az arcra, a gumikesztyű ismét rácuppan a kézre, beáll mindenki a helyére, rogyaszt, majd emel.

rundebella-6929

rundebella-6936

rundebella-6905

rundebella-7122

Szürreális látvány a messziről is vakító, ide-oda imbolygó Piéta, amit eltakart arcú, görnyedt férfiak hurcibálnak szerte a városban a katonazenekar melódiáira. Van élet a gócponton túl is, akadnak még furcsa szerzetek szép számmal: van aki bibliai alaknak öltözött, van aki tömjénnel kalimpál és vannak a “fekete ruhás, gyertyákat tartó nők”, azaz a servidorasok. A felvonulókkal párhuzamosan áramlik a köznép is, mindenki a legszebb öltönyében próbálja felvenni a tempót, mely hol lassabb, hol gyorsabb, hol pedig teljesen megakad. A szobor Almuñécarban a templomból a templomba hullámzott el a tömeg hátán, a menetidő több óra hosszú, mivel sok a megálló.

rundebella-7136

rundebella-6943

rundebella-7151

rundebella-7037

Az esemény tényleg nagyon fontos szereppel bír Spanyolország ezen részén, nincs olyan zsákfalu ilyenkor, ahol ne lenne legalább valami minifesztivál. A hazafele vezető úton rendőri utasításra félre kellett állnunk egy apró városkában is, mert épp egy Jézus-szobor közeledett felénk.

rundebella-6924

rundebella-7119

rundebella-7110

rundebella-6855

A menet Húsvéthétfőn ér véget, amikor szimbolikusan leveszik a fátylat és várják, hogy a következő évben újra magukra ölthessék. A Semana Santa a spanyol ünnepek ünnepe, sokak szerint a karácsony sem rúghat mellette labdába, akkora hajcihő övezi. Most már értjük, miért.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s