9 furcsa alkotás Kitty Harri szoborparkjában

A svéd származású Kitty Harri ötven évesen döntött úgy, hogy fogja magát, beiratkozik a művészeti egyetemre és szobrász lesz. Az egykori sikeres írónő és világpolgár mindig is érdeklődött a művészetek iránt, az írás mellett sokszor festett is. Tanulmányai befejezése óta önti magából a furcsábbnál furcsább szobrokat, melyek kertjében, a Kitty Harri’s Sculpture Gardenben kaptak helyet. Koncepció nincs, a több mint 160 alkotás közt a totemtől elkezdve a mozaikon át a klasszikus kőszoborig minden van. A parkban nem csak saját, de más alkotók művein is lehet ámulni, ráadásul a szobrok mellett egzotikus növények serege gyönyörködteti a szemet. Jelenleg ebben a pazar művészeti oázisban önkénteskedünk, ennek örömére összeszedtük a kert 9 legfurcsább kreációját.

The Universe (Az Univerzum, Kitty Harri, 2014)

A hatalmas gránittömb – ami eredetét tekintve indiai – tisztelgés Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje előtt. A monumentális kő egy hosszú keresgélés eredménye, végső nyughelyére összesen 8 ember imádkozta bele.

rundebella-6341.jpg

Traditional Haida Totem Pole (Tradicionális Haida Totemoszlop, Kitty Harri, 2013-2015)

Kitty szíve csücske ez a két évig faragott totem, melyet kanadai élményei ihlették. Az alkotó több mint egy évtizedet töltött Brit Columbiában, ahol különösen a haida törzs kultúrájára kattant rá. Két könyve mellett szobrászatát is inspirálta a népcsoport művészete és mindenképp szeretett volna faragni egy saját darabot. 2013-tól elkezdte keresni a megfelelő cölöpöt, amit temérdek kutakodás után végül Svédországban talált meg egy 7 méteres gerenda képében. A totemen helyet kapott a sas, a „villámmadár” (Brit Columbia totemjeinek királya) , a lazac, a „négy arcú férfi”, a kígyó és a hód.

rundebella-6375

Blue Forest (Kék Erdő, Kitty Harri, 2014)

A művész mindig is vonzódott az olyan szobrokhoz, melyek interakcióra késztetik a nézőt. Ennek a rajongásnak az eredménye a Blue Forest, melynek közepén egy ülőpad gondoskodik a kényelmes meditációról. Kitty a szobrot fiával, Erik Danielsennel és élettársával, Nick Taskerrel közösen alkotta meg.

rundebella-5995.jpg

The Chief (Törzsfőnök, Vance Balter, 2015)

A lista kakukktojása, mert ezt a szobrot nem Kitty, hanem Vance Balter kanadai fafaragó művész készítette. Az indián látványa még ütősebb, ha az alatta található gaz-alapú máglyát jól felgyújtjuk és a füst bekeretezi az alkotást.

rundebella-5834.jpg

The Flat Earth (A Lapos Föld, Kitty Harri, 2014)

A szerény, 800 kilós kő lyukacsos felületét az évezredek alatt rápottyanó vízcseppeknek köszönheti. Kitty sokáig nem tudta mit kezdjen az ajándékba kapott monstrummal, végül Nick javaslatára úgy döntöttek, hogy a levegőbe emelik. A követ három acéloszlop tartja, mely a neolitikus emberek kőépítményeire reflektál. Az egymás mellé felállított hatalmas dolmenek mellett mellett haladtak el az egyének az ősöknek rendezett szertartásokon.

rundebella-6354.jpg

The Living Room (A nappali, Kitty Harri és Nick Tasker, 2015)

Gigantikus sakktáblának indult, aztán több lett belőle. Ahogy Kitty fogalmaz: „ Nem volt boldog, szeretett volna széket meg padot a játékosainak, egy kandallót a hideg-szeles napokra és persze egy csillárt az esti partikhoz. Kellett neki még egy normális ajtó, egy aranyozott tükör és persze furcsa sakkfigurák is.”

rundebella-6764.jpg

Nest of the Thunderbird (A Villámmadár Fészke, Kitty Harri, 2013)

Mikor Kitty elkezdte a kert kialakítását, sok őshonos japán naspolyafától kellett megszabadulni a hely érdekében. Mikor jöttek elvinni a kikapart gyökereket, mégsem volt képes megválni tőlük és azok végül ismét a kert részeivé váltak. A gyökerekbe fehér köveket rakott, melyek a mitikus Villámmadár tojásait szimbolizálják.

rundebella-6597.jpg

Master Chance (A Szerencse Mestere, Kitty Harri, 2015)

Nem a kedvenc alkotásunk, de egyszerűen annyira karakteresen bizarr, giccses és magas, hogy nem mehetünk el mellette. Az abszurd Joker-fejet már nagyon messziről ki lehet szúrni, de a kert sok pontjáról is érezhetjük a tekintetét. Kitty fontosnak tartja a sorsszerűséget és a szerencsét, mint életünk meghatározó alakítóját, ezekre reflektál a grandiózus behemóttal, mely láttán Jeff Koons is elismerően tapsolna.

rundebella-6323

The Embrace (Az Ölelés, Kitty Harri, 1988)

Az ölelő betonszobor témáját tekintve népszerű Kitty művészetében, ugyanez a tárgy megjelent már bronz-, kő-, és gipszszobraiban is.

rundebella-6573.jpg

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s