Non-stop gépzene az olíva földeken – Dragon Festival

Itt a tavasz, dübörög a techno – legalábbis a spanyol Santa Fe melletti olíva földön, ahol évente hippik armadája gyűlik össze egy kéthetes ereszd el a hajamra. A Dragon Festival hangszóró apparátjaiból konstans böfög a zene, nullától huszonnégyig, a csendnek itt helye nincs, aki gyenge és nem bírja, annak csókolom. Két napig mi is belemerültünk az őrületbe és próbáltunk egy húron pendülni a non-stop darára verető törzsközönséggel.

rundebella-5777

rundebella-5816

rundebella-5810

A fesztivál 1996 óta létezik, eredeti helyszíne egy Orgíva melletti terület volt, azonban az egyre szaporodó balhék miatt 2010-ben az egészet átpakolták jelenlegi helyére. A pontos koordinátákat túlságosan nem reklámozzák, de aki igazán akarja, könnyedén megszerezheti. A Santa Fe városától csupán pár kilométerre fekvő placcot – melyet Sierra Nevada havas csúcsai kereteznek – márciusban lakóautósok százai szállják meg, hogy az idilli környezetben bulizzanak egy isteneset. A poros út eleje még egy közepesen izgalmas ligetet sejtet, aztán ahogy az ember beljebb gurul, megjelennek a fesztiválokra jellemző első vadnyomok: sörösdoboz stócok és gyanúsan imbolygó emberek, akik az új arcok láttán hevesen integetnek és ordítják, hogy welcome!

rundebella-5812

rundebella-5769

Az utolsó domb mögül végül felbukkan maga a helyszín: a lankás területet leigázták a lakóautók, ameddig a szem ellát, olívafákat és közéjük beágyazódott járgányokat látni. Zöldfülű techno fesztiválozóként mi magunk egy eldugottabb részre parkoltunk, de a mennydörgő basszus elől itt sem volt menekvés: lehetsz bármilyen cseles, a gépzene meg a rezonálás mindenhol utolér.

rundebella-5808

rundebella-5753

rundebella-5807

Az összeröffenés egyik speciális attribútuma, hogy soha, de soha nincs megállás és tényleg nem kapcsolják ki a zenét, az rendületlenül zakatol a nap minden egyes percében, rendesen csatakos mindenki az egész napos hajrától. A zenei paletta leginkább hard technoból áll, de a lejátszási listába időnként beékelődik egy-egy drum and bass, illetve goa trance turnus is. A fesztivál köldöke a „nagyszínpad”, mely acélos hangrendszerével és látványos cirádáival a legtöbb táncikáló embert vonzza, de ezen kívül léteznek apróbb pódiumok is és belefuthatunk pár random fény- és pirotechnikai bravúrba is.

rundebella-5820

rundebella-5795

rundebella-5768

Vannak, akik kegyetlenül végigtolják a két hetet, előttük és (minden bizonnyal felturbózott) szervezetük előtt le a kalappal. Az éhezés és a szomjhalál kizárt, a parádén vannak kitelepült kajáldák is, de a sör és egyéb szórakoztató örömök árusításába sok lakóautós is beszáll. Noha evidens, hogy a sok partizó nem szenteltvízzel pumpálja fel magát a két hetes dajdajra, a közelben állomásozó rendőrök szemet hunynak efölött, csak balhé ne legyen.

rundebella-5779

rundebella-5781

rundebella-5785

Bár az ingyenes Dragon Festival régi motorosnak számít, pár dologban még mindig gyerekcipőben jár: a területen többéves szemétkupacok henteregnek, melyekre szépen rakódik az idei termés, a vécézés pedig szigorúan a természetben történik. Ennek ellenére egy különleges zenei rendezvény, ahol a vadon közepén élvezhetjük a folyamatos muzsikát.

rundebella-5770

rundebella-5821

rundebella-5802

Összességében érdekes tapasztalat volt, lelkesen csóváltuk a fejünket egy általunk nem igazán preferált zenei talpalávalóra és jókat köröztünk a pompás környezetben, miközben eszméletlen lakóautókra csorgattuk a nyálunk. Európa valamennyi részéről – így Magyarországról is – sereglenek ide a műfaj iránt fogékonyak, de azoknak is egy intenzív impressziót nyújt, akik nem vettek még részt hasonlón. A zenei élmény, a közösség és a panoráma mellett nem rossz pont, hogy a környéken termálvíz bugyborékol, mely kiváló fegyver a hideg hegyi levegő és a partipor ellen.

Rövid távon ajánljuk!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s