Búcsú Marokkótól – 34 érdekesség

Két hónapot csavarogtunk ebben a hatalmas afrikai országban, több ezer kilométert és sok-sok érdekes helyszínt magunk mögött hagyva. Hektikus, intenzív kaland volt, az egész ott töltött időnk összesűrűsödött egy masszív élménytömbbé. Marokkó olyan, mintha felcsavarnák az érzékszerveinket: minden színesebb, szagosabb, hangosabb, változatosabb, sűrűbb és emiatt kaotikusabb is a kényelemhez és rendhez szokott európainak. Egy idős angol szobrász úr, akivel azóta találkoztunk, nagyon jól megfogalmazta: “heaven and hell (menny és pokol)”. Maradék mentateánkat iszogatva visszapörgettük magunkban az idő kerekét és összeszedtünk néhány gondolatot, amik talán lefestenek egyfajta benyomást az országról és a vele való viszonyunkról.

rundebella-0836

1. A tea az első. Ha vendégségbe megyünk, új szálláshelyre érkezünk, friss barátságokat kötünk vagy egy vaskosabb összegért vásárolunk, ezer százalék, hogy egy teával kell rá koccintani.

2. A táj gyönyörű és változatos. Marokkó messzemenően gazdag természeti kincsekben, legyenek azok mászható hósipkás csúcsok, szikrázó homokdűnék vagy párás, tajtékos óceánpart. Egy országon belül mindenki megtalálja a neki való csemegét.

rundebella-1421.jpg

3. Izgalmas ízek.  A marokkói konyhaművészet azért is kedves a magyar gyomornak, mert hozzánk hasonlóan nem aprózzák el a fűszerezést, szórnak rá dögivel az ételízesítőkből, melyek közt a sáfrány, a gyömbér és paprika dominál.

4. Ronda, de finom! Tapasztalataink azt mutatják, hogy minél rusnyább egy étkezde, annál fenségesebb a fogás, amit benne főznek. Érdemes azt is figyelni, hogy a helyiek hol köröznek, ők biztos nem lőnek bakot!

rundebella-0605

5. A kézművesség él és virul. A bazárokban sokszor látni szövögető, kalapáló, varrogató embereket, akik ott helyben készítik el a portékát. Nyilván itt is bele lehet futni a kínai gagyiba, de többségük valóban kézzel készült, marokkói termék. Ezeknél gyakran előfordulnak ugyan apróbb szépséghibák, – kicsit lefolyt festék, rossz helyre került minta – de az apróbb esetlenségek időnként még jól is áll a produktumnak.

rundebella-2404

6. A városnézés egy érzelmi hullámvasút. A sűrű embermasszával és a harcias árusokkal kikövezett marokkói településekhez kell egy bizonyos lelkierő és türelem, de ezek mindenképp kihagyhatatlan élmények. Noha a globalizáció nyomai már levakarhatatlanul megjelentek itt is, a marokkói városok még így is karakteresen más élményt nyújtanak, mint európai társaik.

rundebella-1626

7. Az egész ország egy nagy bazár. A városokban még a falakról is árusok lógnak, de a Marokkót végigszelő úthálózat mentén is egymást tapossák a kofák. Simán előfordul, hogy valakinek egy körforgalom közepén támad kedve bódét állítani, de a Magas-Atlasz bizonyos csúcsain – ott, ahol tényleg a madár sem jár – is belefuthatunk narancslevet árusító kufárba. A piros lámpánál sem vagyunk biztonságban, többször is előfordult, hogy valaki a letekert ablaknál próbálta ránk sózni a hóbelevancát.

rundebella-0588

8. Minden eladó és minden eladható. A marokkói szív igazán az elektromos kütyük láttán dobban meg, cserébe pedig általában a portékák – mivel természetesen mindenkinek vannak portékái – közül válogathatunk.

9. Zöldség-gyümölcs rogyásig. Hihetetlenül jó áron mérik a természet kincseit, melyek az olcsóságon kívül nagyon finomak. Marokkóban megváltozott például a mandarinnal való kapcsolatom: míg korábban forgattam a szemem, ha csak rá kellett néznem, a helyi fajta annyira ízletes volt, hogy állandóan csak tömtem és tömtem.

rundebella-2412

10. Minden alku tárgya. Marokkóban nincs olyan, hogy fix ár, csak ritkán látni árcédulát a portékák fölött. Ez először izgalmas, de egy idő után fárasztó és az embernek már nagyon nem fűlik a foga ahhoz, hogy még egy kupac mandarin tarifájáról is egyezkedni kelljen.

rundebella-0817

11. Semmi sincs ingyen. Útbaigazítás, „ajándék” henna, majomsimogatás, fotózás és persze parkolás. A parkolóőrök a világvégén is kiszagolják, ha évente egyszer befarol egy járgány és már jönnek is benyújtani a számlát, még ha csak öt percre is állsz meg. Ha nem perkálsz előfordul, hogy a szigorú strázsa ráfekszik a motorháztetőre és hisztizni kezd.

rundebella-0866

12. Több pénzt fogsz költeni, mint tervezted. Legyen bármilyen körmönfont valaki, az ország relatív olcsóbb árfekvése ellenére biztosan, hogy megszalad a budget, ezek a fickók nem ma kezdték az árusítást. A sok kicsi tétel a végén egy kövér összeggé duzzad.

rundebella-1769

13. Jutányos kiadások. A zöldségeken és ételeken kívül nagyon olcsó például az üzemanyag (egy liter diesel 260-280 Ft) és a mobilinternet (egy hónapra 10 GB 2800 Ft) is.

14. A híres-neves vendégszeretet valóban létezik. Gyakori eset volt, hogy láttunkra egy komplett falu hevesen integetett, sokan kedvesen érdeklődtek felőlünk, de megesett, hogy behívtak teázni is. Tapasztaltaink alapján vannak azért olyanok is, akiknél az utazó körbesomolygása nem puszta vendégszeretetből fakad, sokkal inkább üzleti érdekek vezérlik.  (lásd: semmi sincs ingyen).

rundebella-3984

15. Gördülékeny a kommunikáció. Angolul is sokan beszélnek, de a francia és a kézzel-lábbal mutogatás a legjobb kombó!

16. Minden megoldható, csak lassan. Marokkóban nincs lehetetlen, csak kicsit komplikáltabb utak vezetnek a kivitelezésig, emiatt az egész folyamat jóval komótosabb, mint a megszokott. Gyenge idegrendszernek nem való, de az biztos, hogy mindig célba fogunk érni.

rundebella-2874

17. Sehol sem vagy egyedül. Mikor a Szaharában, a homokdűnék közepén is feltűnt két levakarhatatlan kölyök, akkor feladtuk és elkönyveltük, hogy Marokkóban nem létezik olyan, hogy privát szféra. A városokban alap, hogy nyolcan lihegnek arcon, de lehet hegytető, eldugott óceánpart vagy az emlegetett sivatag, valaki ott is biztos, hogy megtalál.

18. Állatok mindenhol. Marokkóban egy mezei sétálás során is rengeteg interakcióra kerülhet sor ember és állat között. A macskáktól lépni sem lehet, a majmok-kígyók gyakran mozgó boaként funkcionálnak, az autóúton szlalomozni kell a szamarak között és előfordul, hogy udvarias köhögéssel jelezni kell az autó előtt ácsorgó tevének, hogy ugyan álljon már arrébb, mert beszállnál.

19. A vallás átszövi a mindennapokat. Az adhan (vagyis az imára felszólító ének) nem csak a mecsetek tornyaiból szól, hanem elszórt hangszórók százaiból is, amiket szeretnek pálmafáknak öltöztetni. A benzinkutakon, a parkokban, a bazárban és gyakorlatilag mindenhol lehet látni szőnyegeiken imádkozó embereket.

rundebella-5161

20. A hammam a legjobb higiéniai esemény, ami valaha történt velem. (Norbi) Ugyan nem vagyok gyógyfürdőbe járós típus, de ez az élmény keményen tökön rúgja a Király fürdős lazulásokat. Újszülött korom óta nem volt ilyen selymes a bőröm, mint hammam után.

21. A zugfogorvosok földje. Gyakorlatilag nincs olyan település, ahol ne láttunk volna legalább egy fogorvosi szolgáltatást hirdető, kézzel bütykölt rozsdás táblát. Sok a lehetőség, egyedül bátorság kérdése, hogy ki meri bevállalni.

rundebella-1135

 

22. Hasis, hasis, hasis. Még a legcukibb, legtotyogósabb bácsi mögött is sok esetben egy kőkemény hasis árus rejtőzik. Mindenhol ott vannak, mindenhol.

23. Az alkohol ritka, mint a fehér holló. A mámoros örömforrást a nagyobb városok méretesebb bevásárló központjaiban lehet megtalálni, egy elkülönített részlegen. A legtöbb helyen a szeszes blokk pénteken zárva van, az árak pedig természetesen borsosak.

rundebella-4960

24. A fotózás időnként bajos. A marokkói ember nem igazán szereti, ha fényképezik és velünk is előfordult, hogy határozottan ránk szólt valaki, hogy fejezzük be a kattintgatást. A másik gyakori forgatókönyv az, hogy pénzt kérnek a megörökítésért cserébe.

rundebella-2187.jpg

25. Mindenki stoppol. Az út szélén sorban ácsorognak az utazni vágyók, legyen szó iskolatáskás tízévesekről, öltönyös urakról vagy színesbe öltözött nőkről. Ez az igazi telekocsi!

26. A vadkemping legális. Elvileg. Noha a papírforma szerint könnyedén lehetne ingyen és bérmentve kempingezni az ország számos pontján, a korábban emlegetett parkolóőrök ezt megakadályozzák. Nekünk összesen két helyszínen sikerült (abból az egyiket azóta ki is csinálták), ami elég rossz arány. Fizetős kempingből viszont nincs hiány, ezek közt találhatunk vállalhatatlan borzadályokat, de kimondottan nívós szállásokat is, szerencsére nem túl drágán.

rundebella-4644

27. Rengeteg a lakóautós. Két karakteres fajtájuk létezik: a hófehér, luxus, „mindent magával hurcoló” nyugat-európai nyugdíjas és az autóját saját kezűleg toldozó-foldozó fiatalabb generáció.

rundebella-2737

28. Príma utak néhány meglepetéssel. A főbb utak a legtöbb helyen jó minőségűek sőt, sokszor az eldugott falvakhoz vezető út is szinte még ropogott alattunk, annyira új volt. Persze van, hogy pár száz méterrel arrébb egy óriási kátyú formájában teljesen elfogy az út, ahogy a mély, kerékgyilkos gödrök sem ismeretlenek errefelé.

rundebella-0259

29. Szörnyű sofőrök és járgányok. Szerencsére megúsztuk baleset nélkül, azonban egy kis fegyelmet és vezetési technikát még lehetne az országnak tanulnia. Persze ezt nem segítik a negyven éves lerongyolódott autók, a túlpakolt teherautók, a furcsa háromkerekű motorok, a tuktukok, a szamaras szekerek, a robogók, a lovak, a tevék, a felfestetlen utak, az eszeveszett dudálás, a hiányosan táblázott kereszteződések. Kedvencünk a körforgalom – lámpás csomópont érthetetlen korcs gyermeke, melyről a mai napig nem tudjuk, kinek van elsőbbsége.

rundebella-0958

30. Rengeteg az építkezés. Épülnek az autópályák, az üdülőtelepek, társasházak, irodaházak, egyre „európaibb” minden. Az utak építésénél gyakran elfelejtik kitáblázni azt az apró kellemetlenséget, hogy a járható utat hatalmas munkagépek kapargatják jelenleg, sőt el is foglalják az egészet.

rundebella-2438

31. Szemétben úszik az ország. Sajnos lehangoló és gyomorforgató a helyzet, amit sok helyen tapasztaltunk. Nem csak pár eldobált göncről van szó, hanem hegyeket, óceánpartokat, városokat beborító masszív retekről, ahogy ez sok fejlődő ország komoly problémája. Marokkó viszont elkezdett foglalkozni vele: a műanyag zacskót egy ideje teljesen betiltották az országban.

32. Az európai utazó mentsvára a szupermarket. Ha már nem bírtuk az alkudozást és a zsivajt, gyorsan bemenekültünk a minden nagyobb városban megtalálható szupermarketbe (pl. Carrefourba), ahol csend, nyugalom, fix árak, sör, hűtött húspult és bankkártyás fizetés dédelgetett minket. Ugyan nagyobb árat kell fizetnünk ezért a luxusért, de néha igazán megéri, sokkal békésebb és effektívebb, mint a bazár.

rundebella-4444

33. Komoly a rendőri jelenlét. Ennyi fakabátot egész utunk során nem láttunk, amit pozitívumként emelnénk ki. Mindenhol vigyázó tekintetek óvtak minket, a fess egyenruhába öltözött rendőrök kifejezetten kedvesek voltak. A városok bejáratainál szögesdrótos útblokád, rengeteg traffipax (minket is lemeszeltek egyszer, de megúsztuk egy szóbeli figyelmeztetéssel). Bár a helyiek szerint a rendőrök korruptak, minket nem bántottak, leszámítva azt az esetet, mikor egy szigorú tekintetű hekus megbírságolt a biztonsági öv miatt.

34. Marokkó biztonságos.  Ha az ember másra vágyik, mint a megszokott Európa-élmény, akkor ezt könnyedén és elérhető áron megkaphatja ebben a tökéletesen biztonságos afrikai országban. Ugyan itt is figyelni kell a zsebtolvajokra és hogy ne verjenek át (túlságosan), de mi egyszer sem éreztük magunkat veszélyben.

rundebella-4379

Ajánlanánk-e másnak ezt a kalandot? Gondolkodás nélkül! Alaposan helyreteszi az ember világképét, ha kimozdul megszokott kultúrköréből és minél nyitottabban megpróbálja megérteni, megtapasztalni azt. Nem mondjuk, hogy szívesen leélnénk életünket Marokkóban sőt, igazi felüdülés volt újra Tarifában rehabilitálódni egy adag csilisbab és sör mellett, de már most érezzük, hogy ide bizony még visszatérnénk. Menny és pokol!

Az összes, marokkói témájú cikkünket ide kattintva találjátok.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s