Villámvizit egy NGO-nál – High Atlas Foundation

Utunk nem titkolt tervei közé tartozik, hogy egyszerű turistáskodásunkat finoman tagoljuk mélyebb élményekkel is. Például olajbogyó szedés Toszkánában, faház építés a Sierra Nevadában, dómházban élés vagy szoborpark karbantartás (ezekről hamarosan). Marokkó kicsit más, ilyen szempontból nehézsúlyú ellenfél – nehezen engedi ki az idelátogatót a rászabott szerepből: gyere és nézz szét, külföldi turista, very welcome és merhaba, de cserébe csepegtesd dirhamjaidat. Legyen az ember hippi hátizsákos csavargó; jól szituált, kíváncsi tömegturista vagy idős, nyugdíját költő francia lakóautós házaspár, esetleg alternatív, autóban élő fiatal, teljesen mindegy: te turista vagy és kész.

Próbálkoztunk legerősebb fegyverünkkel, a Workaway-jel: hiába, legtöbb helyről válasz nélkül maradtunk, míg arról a két alkalomról, amikor fogadtak is bennünket, gyorsan kiderült, hogy itt bizony csak okosan pozicionált vendéglátós üzlettel van dolgunk. Nem velünk van a baj – merülhetne fel a kérdés -, mert útközben több utazóval beszélgetve is hasonló eredményre jutottunk.

Körmönfontabb módszer kell ide, hogy sikerüljön kisajtolni valami valódit ebből a színes országból. Körbe nézve a neten előkerült néhány Marokkóban működő NGO (vagyis non-government organization, nem-állami szervezet), akik közül egy adott pozitív választ érdeklődésünkre: a High Atlas Foundation (Magas-Atlasz Alapítvány), röviden a HAF.

30580407856_45f8f6e6ae_k.jpg
fotó: High Atlas Foundation

Korábban már mindketten kerülgettük az NGO fogalmát: Dóri Szlovéniában önkénteskedett a Park Istra fenntarthatósággal foglalkozó szervezetnél; én Indiában, Ladakhban segíthettem a Csoma Szobája Alapítvány munkáját illetve egy véletlen szerencse folytán alaposan megismerhettem a Vicente Ferrer Alapítvány projektjeit Anantapur környékén.

Rövid emailezés után a HAF meghívott minket Marrakech-i irodájába. A nagyváros buzgó forgalmán átverekedve végül eljutottunk egy modern kerületbe, ahol egy sokemeletes társasházban találtuk meg a lakásból átalakított irodát.

17193558069_655ab235d1_k
fotó: High Atlas Foundation

Már a lépcsőházban hallani, hogy itt szorgos munka zajlik – angol párbeszéd szűrődik ki marokkói és amerikai kiejtésben. Kopogtatásra egy kedves titkárnő, Fatima nyit ajtót, és gyorsan beljebb tessékel a nagy nappali terébe. Hirtelen zavarba jövök, féltucat szempár szegeződik rám és érzem, hogy megjelenésem megakasztotta a heves gondolatmenetet. Az arcokon egy félbemaradt mondat meglepett ábrázata feszül, de tekintetük barátságos marad. A kanapén, ölén pokróc és laptop, egy 40-es éveiben járó férfi, Dr. Yossef Ben-Meir ül, aki mély hangon, amerikai kiejtéssel megszólít: „Szervusz! Ülj csak le ide közénk! Kérsz teát?” Gyors bemutatkozás után kiderül, hogy én nem az első napját megkezdő ijedt önkéntes vagyok, hanem csak egy hirtelen újságíróvá avanzsált önjelölt érdeklődő – ugyanis Dóri jelen történetből kimarad, a háromnapos hegyi menetelésünk sajnos ledöntötte lábáról és míg én kissé leizzadva próbáltam helyt állni új szerepemben, ő kis nappalinkban ágynak dőlve citromteát és köhögéscsillapítót iszogatott.

rundebella-4208

Yossef – aki New Yorkban született, de szülei iraki származásúak –, a szervezet alapítója még 1993-ban került Marokkóba, mint a Békehadtest tagja és két évig elmaradott térségek életkörülményeinek javításán fáradozott. Munkája során több helyi szervezettel és hasonló beállítottságú emberrel is megismerkedett, mint például a Toubkal Nemzeti Park egykori igazgatójával, Larbi Didouquennel, aki most épp Yossef mellett ül és szintén a tagok sorát erősíti. „Két intenzív év után nem sétálsz el csak úgy. Addig fáradoztunk, míg létrejött a HAF, mint az azt megelőző munkánk folytatása.”

A kezdeti kis létszám és az évekig tartó teljesen önkéntes alapú munka után szép lassan gyarapodni kezdett az alapítvány: támogatást, partnereket és médiafigyelmet kaptak, így lett pénz irodára és alkalmazottakra. Mára több mint 20 fizetett alkalmazott és nagyjából 10 önkéntes munkálkodik azon, hogy segítsenek az ország hátrányos helyzetű területein.

19195694239_b2aeedb440_k
fotó: High Atlas Foundation

A HAF munkájának a lényege a kommunikáció, mint a hangsúlyozottan legfontosabb tényező. Projektjeik – legyen az faültetés, vízöntözőrendszer kiépítése, iskolafejlesztés, munkahelyteremtés, organikus mezőgazdaság kiépítése, tudásmegosztás vagy bármi egyéb fenntartható fejlesztés – minden esetben az adott helyi közösség igényein alapul és mindig ők végzik a feladat java részét. Az alapítvány egyfajta összekötő kapocsként működik az eldugott vidék és azok között, akik valami módon segíteni akarnak – legyen az vállalkozás, iskola vagy épp magánszemély. Ha például a francia L’Oréal kozmetikai cég az üzleten és a pénzen kívül fontosnak tartja azt is, hogy segítsen a nők helyzetén a világban, akkor megkeresheti a HAF-ot és velük együttműködve kezdhet munkába (ahogy ezt teszi is).

Míg Yossef újra belemerült az általam megszakított megbeszélésbe, én átvonultam teámmal a szomszéd irodába, hogy Amina Elhajjami-t, az egyik projektmenedzsert tartsam fel napi rutinjában. A marokkói hölgy 2 és fél éve dolgozik az alapítványnál. Egyik projektjét részletesen elmesélte, ami jól példázza a HAF munkamódszerét és eredményességét.

rundebella-4202.jpg

Az Ourika-völgyben 2 éve indult egy projekt, aminek a keretein belül kis falvakban élő nőket kerestek meg. „Minden munka igényfelméréssel kezdődik. Azt akarjuk megtudni, hogy mi az, amire igazán szükségük van. Akarniuk kell, motivációjuk kell, hogy legyen, anélkül nem megy. Az itteni nők korábban csak a háztartásért voltak felelősek, viszont sokan szeretnének az idejükkel valamit kezdeni, amivel pénzt tudnak keresni. Az érdeklődőkkel először találkozókat, előadásokat szerveztünk, ahol kiderült, hogy mit csinálnának szívesen, mihez értenek. Ilyen dolgok például a hagyományos kuszkusz, lekvár vagy sütemény készítése, de jól ismerik a gyógynövényeket, teafüveket, fűszereket is. Ezek hasznos ismeretek, amikből üzletet lehet indítani. A legfontosabb munkánk ezután az oktatás: milyen jogi formában tudnának működni, hogyan kell ezt létrehozni; kapnak egy számítógépet, amin az adminisztrációt vezethetik – természetesen erre is meg kell őket tanítani. Mindent ők csinálnak, ez a lényeg: ők mennek be a hivatalba és jegyzik be a helyi szervezetüket, nem mi. Következő lépésként a HAF bérel nekik egy földet, ahol elkezdhetnek növényeket termeszteni. Megtanulják a fenntartható csepegtető öntözőrendszer kiépítését, az organikus gazdálkodás, a környezettudatosság fontosságát. Később, az ebből készült termékeket árulják vásárokon vagy a piacon. A kezdeti 10 lelkes asszonyból álló ’cooperative’ létszáma mára 38-ra duzzadt és további 60 jelentkező tanul, immár 5 faluból. Lassan egyre jobban el lehet engedni a kezüket, így a mi munkánk itt már csak az alkalmi konzultáció vagy tanácsadás lesz.”

23441661616_d52eb313a9_k
fotó: High Atlas Foundation

Miközben Amina mesél, a szeme csillog és mosolyog: „motivál az asszonyok lelkesedése, és hogy valami pozitív változást segítek elő. Nem halat adunk a rászorulóknak, hanem megmutatjuk nekik, hogyan fogják ki ők maguk.”

Az alapítvány lenyűgöző és inspiráló munkája rengeteg embernek és közösségnek segített picit élhetőbbé tenni a mindennapokat: akár apróságokkal, mint néhány fa elültetése egy iskolában, ami gyümölcsöt és árnyékot ad az 50 fokban, akár komplexebb dolgokkal, mint Amina fenti projektje. Yossef pozitív a jövővel kapcsolatban: „Marokkó egy virágzó hely, ahol rengeteg munkánk van. Szerencsére az állam is egyetért velünk, fontosnak tartja a civil szervezetek munkáját, nem akadályozza sőt, a kaotikus bürokrácia ellenére törvényben is indukálja a rászoruló vidékek fejlesztését. Nem akar centralizálni és nem akarja elnyomni a többi kultúrát – azt hiszem más országban már régen lehúzhattuk volna a rolót. Mindezek ellenére, 20 év munka után is úgy érzem, hogy nagyon keveset változtattunk és még rengeteg tennivaló van hátra.”

Rövid látogatásunk csak egy ízelítő volt munkájukból, utunk alakulása úgy hozta, hogy nem tudtunk velük tartani és megnézni, mi történik kinn a terepen; de a lelkes tekintetektől és az elhangzottaktól igencsak feltöltődtem pozitivitással és inspirációval – remélem ezt vagy a szervezet weblapját és facebookját olvasva másra is átragad ez a lelkesedés.

27990286453_8e7b6bdeb0_k
fotó: High Atlas Foundation

(megjegyzés: Az irodán kívüli fotókat nem mi készítettük, publikálásuk a High Atlas Foundation engedélyével történt.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s