9 marokkói gasztroélmény

Marokkóban – nincs mit tenni – elkapja az ember gyomrát a gépszíj és csak fal és fal. Az ország gasztronómiájának alapkövei a tagine és a kuszkusz, de persze léteznek más fogások ezeken túl is. A marokkói konyhára az arab, a berber, a mór és a mediterrán ízvilág is rányomta bélyegét és egyedülálló ízorgiát tapasztalhat az, aki belenyal. Mutatjuk a kedvenceinket!

Egy marokkói reggeli

Végtelen lekvár, mogyorókrém és vaj, melyeket vagy a hagyományos lapos kenyérre, vagy a palacsintára hajazó tésztára kenhetünk. Az egészet egy jó adag menta teával vagy rostos narancslével öblíthetjük le.

rundebella-3455

Nyárson grillezett bárány

Ugyan a szottyos – és egyáltalán nem autentikus – sült krumpli nem volt a kedvencünk, a fűszeres bárány husi kárpótolta ízlelőbimbóinkat.

rundebella-2887

Tagine a’la Ibrahim – avagy kakasos tagine

A kúp alakú fedővel ellátott edényben számos fogást elkészíthetünk, ezeket egy kalap alá veszik és egyszerűen tagine-nak nevezik valamennyit. A képen az általunk készített kakasos tagine látható, a receptet ITT lehet megnézni és kipróbálni!

rundebella-2031

Kefta golyós tagine

Az egytálételt sokszor nem csontos bárányból vagy szárnyasból készítik, hanem kefta golyókkal – azaz bárányhúsból készült húsgömbökkel. Az egészre még rácsapnak pár tojást és kész is!

IMG_20170122_143518

Zöldséges kuszkusz

Egy marokkói pénteken szinte kivétel nélkül mindenki kuszkuszt fogyaszt, legyen az jómódú vagy szegényebb sorsú. A durumbúza-darából készült fogást sokszor eszik sült zöldségekkel, amihez sűrű zöldséglevest szolgálnak fel. A szafttal bőségesen meg kell lotypákolni az ételt, így az jobban csúszik.

rundebella-0230

Grillezett szardínia citrommal

Egyszerű, gyors, ízletes és olcsó. Pont.

rundebella-4225

Bundás sült haltál

A legmeghatározóbb ízélményünk Rabat lomijának közepén esett meg velünk. A különböző halakból álló fogást paprikás lisztben forgatta meg a szakács, majd azon nyomban kisütötte a tűzön. Kísérőként a marokkói Erős Pistát, a harissát fogyasztottuk, mely a legtöbb esetben csípős paprikából, fűszerekből és citromból áll.

rundebella-0615

Rizses tengergyümölcsei

Moulay Bousselhamban az óceánnak hála rogyásig fogyaszthatjuk, amit a víz kínál. Kagyló, garnéla és kalamári tette fel a koronát az isteni currys rizsre.

rundebella-0412

Tészta sok-sok friss zöldséggel és halkonzervvel

Nem mondható tipikus marokkói fogásnak, azonban mivel a személyes kedvenceinket gyűjtöttük össze, megengedtük magunknak, hogy betegyük ide. A Magas-Atlasz-túra fárasztó kilométerei után úgy lapátoltuk magunkba a hegy közepén rittyentett ételt, mintha nem lenne holnap. A kevesebb néha több.

rundebella-3591

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s