Marokkó vizes oldala – az Atlanti-óceán partvidéke

Mi a közös a Trónok Harcában, Jimi Hendrixben és a vágható halszagban? A válasz nem egy poros vicc csattanója, hanem a marokkói település, Essaouira. A halászvárosba – ahol az amerikai gitáros is lazítgatott 1969 nyarán és ami a világhírű sorozat stábját is megihlette – mi is tettünk egy egyhetes vizitet, de az ország óceáni szakaszát nem csak a településsel pipáltuk ki. Adóztunk egy összeomlott homokkőív emlékének Legzirán, hamburgereztünk az elamerikásodás útjára lépő Taghazoutban, valamint vadkempingeztünk és szörföztünk Sidi Kaoukiban.

rundebella-4355

rundebella-3166

rundebella-2363

Essaouira

A város szívcsakrája a kikötő, ahol a megboldogult tengeri élőlényeket kicsapják a pultra – vagy csak simán egy földre hányt rongyra – és mehet is a biznisz. A halászok az időnként harmonika módjára ki-becsukódó félhalott halak mellett számos egyéb tengeri csecsebecsét is árulnak, van itt minden. Az aszfalton csordogál a hallé és az erős halszag ott van a levegő minden molekulájában. A bukéhoz erős gyomor és orr szükséges, de érdemes megerőltetni magunkat, a halpiac/kikötő tényleg kihagyhatatlan élmény. A tarkabarka halászbárkák és csónakok csendesen ringanak a szárazföldi őskáosz mellett, várják az újabb bevetést.

rundebella-2464

rundebella-2249

rundebella-2209

A kikötő közepén található egy – nincs mit szépíteni – szemet maróan lepukkant étkező, ám a vad külső kiváló ételek tárházát takarja. Ha leküzdöttük zavarunkat, menjünk be és együnk egy jót, mert a hely ugyan ronda, de a felszolgált fogás annál finomabb. Fanyar bájt kölcsönöz az élménynek, hogy a hat darab műanyagszékből meg a grillezőből álló faloda a sirályzóna közepén van, így érdemes gyorsan nyelni a halat, nehogy egy madár lecsapjon rá.

rundebella-4225

rundebella-2146

rundebella-2252

A kikötőn kívül máshol is van élet Essaouiraban, melynek medinája – hasonlóan többi marokkói társához – egy nagy bazár. A színes-szagos utcák ellenben itt szellősebbek és kevesebbszer fordul elő az is, hogy az árusok levakarhatatlanul lihegnek az érdeklődő nyakában. Ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, itt valósággá vált: többször is megesett, hogy magányosan nézelődhettem a portékák között és az árus jöttömre csak egy kedves bólintásra méltatott a hokedlija tetejéről. A bakancsomat azért itt is le akarták vásárolni a lábamról és egy férfi, miután megdicsérte milyen szép magyar zenét hallgatok (egy brit rapszám volt), érdeklődött, mit kérnék a fülesemért cserébe.

rundebella-2444

rundebella-2412

rundebella-2322

Essaouira aduásza a kedvező fekvés, az óceánpart meseszép és végtelen, ha csömörünk lenne a városi hangulattól, ide könnyedén kimenekülhetünk. A homokban hol párok fetrengenek, hol helyi gyerekek rúgják a bőrt, de gyakori a tevék látványa is, akik rezignált arccal bámulják egymást egész nap és várják, hogy valaki jó pénzért a hátukra pattanjon.

rundebella-4364

rundebella-2509

rundebella-2502

A városban meglepően olcsón uraskodhatunk, fejenként 5 dirhamért neobarokk hintóba pattanhatunk és elegánsan végigügethetünk a szélesebb utakon.

Essaouira lenyűgöző, legyen szó az épített vagy a természetes környezetéről, ráadásul a legszebb marokkói kézműves árukat itt láttuk. Aki szörfözik, külön örülhet, mert a szeleknek hála gyakorlatilag egész évben lehetősége van a sportra. A szállásokat ki lehet fogni jó áron, ráadásul biztos, hogy hozzácsapnak egy panorámás tetőteraszt is.

rundebella-2312

rundebella-2068

Taghazout

A város, ahol lassan több a szörfdeszkájába kapaszkodó kigyúrt amerikai, mint a marokkói. Az USA lenyomata erősen érződik, az országban összesen nem láttunk annyi hamburgerezőt, hotdogost és milkshake bárt, mint itt. A hullámok elképesztőek, a kicsapódó vízből sokszor azok is kapnak, akik csak egy mezei sétafikálásra indultak a part mentén.

rundebella-2520

rundebella-2669

Legzira

A sziklaboltívek rengeteg embert csalogatnak délre, szezonon kívül is tömörültek alatta a bámészkodók. A két természeti jelenség közül a kecsesebb volt a híresebb, de az sajnos szeptemberben leomlott, mára már csak a romok maradtak. Szerencsére a másik továbbra is jó húsban van, bárhonnan nézzük, attraktív.

rundebella-3266

rundebella-3217

Sidi Kaouki

Az Essaouirától 20 km-re fekvő település híres lakóautós fellegvár, mely sokat köszönhet az elképesztős adottságú vadkempingjének. A sármját a  fehér homokos part, türkizkék óceán és a lankás dombok garantálják, éjszakai extraként pedig ott a kristálytiszta „csillagplafon”. Az argánfákkal benőtt placcon gyakori a kecskék látványa is, kettőjük intim kapcsolatáról ITT lehet olvasni egy csodálatos fejtágítást Váncsa István tollából.

rundebella-4323

rundebella-2572

Február elején mi magunk is belecsaptunk az édenkerti örömökbe és lehorgonyoztunk itt pár napot. A hely igazi feltöltődést biztosít a marokkói őrületben, vérbeli béke szigete. Nem csoda, hogy visszatértünk később is regenerálódni, ám szomorúan tapasztaltuk, hogy bezárt a bazár, Marokkó egyik utolsó óceánparti vadkempingjét is kicsinálták. Az utakat gigantikus földkupacokkal barikádozták el, melyek meggátolják a továbbhaladást, a mese véget ért. A környék kávézójának tulajdonosa szerint az illetékes hatóságok veszélyesnek titulálták a területet, és a biztonság kedvéért lezárták. Az egész sztori persze humbug, nyilvánvalóan anyagi érdekek állnak a háttérben, így lehet menni a fallal körbezárt fizetős kempingekbe. Nagy kár, de mákunk volt, hogy mi még kiélvezhettük.

rundebella-2560

rundebella-2539

Öröm az ürömben, hogy Sidi Kaoukiban végre találkoztunk magyar lakóautós kollégákkal, az Openroadz csapattal, azaz Pannival és Gáborral. A magyar szokásoknak megfelelően alkohollal és krumplis tésztával ünnepeltük meg az összeboronálást és hála nekik végre belekóstolhattunk a szörfözésbe is. Miután percek hosszú sora után magunkra applikáltuk a feszes neoprén ruhát, egy bodyszörffel tettünk arra kísérletet, mit tudunk egy hullámmal kezdeni. Iszonyatosan jó, köszönjük az élményt!

rundebella-2533

Marokkó óceánparti részére nincsenek szavak, egyszerűen látni kell és kész. Essaouira nagy vízválasztó, hiszen az északi partok kevésbé látványosak, köszönhetően a túlépítésnek és az elképesztő mennyiségű szemétnek. Noha jelentős távolságokról beszélünk, a déli részekre valóban érdemes belefeccölni a pénzt és az energiát. Essaouira mindenki számára kihagyhatatlan, Sidi Kaoukiban és Taghazoutban a szörfösök élvezkedhetnek igazán, míg Legzira a természet csodálóinak lehet nagy élmény.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s