Káosz felsőfokon: Marrakech

Marrakech beszippant, felpörget, majd ledarál, aztán végül jól megcsócsálva kiköp. Elképesztő mennyiségű támadást intéz valamennyi érzékszerv ellen, mely először tűzbe hozza az embert, de egy idő után fejvesztve menekülne. A várost oldalakon keresztül lehetne dicsérni és szidni, de mi inkább a gyors listázást választottuk, mely tartalmaz néhány hasznosabb információt, érdekességet, örömöt, bánatot, tényt.

rundbella-1510

rundebella-3984

rundbella-1497

– Marrakech nem egy Róma, nincs sok építészeti látványosság, de azok közül megnéztünk párat:

  • Ben Youssef-medresze: a 14. században alapított iszlám teológiai iskola műfajában a legnagyobbnak számít az országban. A 16. században andalúz stílusban építették újjá, az egykori diákok szobáiba ma 40 dirhamért lehet bekukkantani. A puritán cellák mellett gazdagon faragott termek és egy pazar belsőudvar gondoskodik a száj tátásról.

rundebella-1780

rundebella-1772

  • El-Badi palota: Ahmed el-Manszúr egykori rezidenciája, amit a féltékeny Muláj Iszmáil szultán leromboltatott. A romokat látva nehéz elképzelni az egykor lenyűgöző életteret, de a néhány épen maradt szoba és a börtön segít kicsit a képzelőerőnkön.

rundebella-1690

rundebella-1699

  • El-Bahia palota: a turista végigcsodálhatja a 19. században épült épület valamennyi helyiségét, kezdve a háremtől egészen a nyári lakig.

rundebella-4106

rundebella-4116

  • Jemaa el-Fna: a város világhírű főtere, ahol a fogorvostól kezdve a Messi-mezes majomig minden megtalálható. Nem árt, ha van egy hátsó szemünk, különben könnyen egy majommal vagy egy kígyóval a nyakunkban végezhetjük, amit csak pénzért hajlandóak eltávolítani. Éjszaka mesemondók lepik el a teret, általában annak van a legnagyobb közönsége, aki a leghangosabb.

rundbella-1459

rundebella-1732

  • Majorelle botanikus kert: 1924-ben hozta létre Jacques Majorelle, de leghíresebb tulajdonosának Yves Saint-Laurent számít. A növénykülönlegességek mellett Saint-Laurent személyes gyűjteményét és Majorelle festményeit is megnézhetjük.

rundebella-1762

rundebella-1761

  • Saadi Sírkert: a három helyiségből álló mauzóleumot csak a 20. század elején fedezték fel. Leghíresebb része a 12 oszlopos szoba, mely Ahmad al-Mansur sírhelye.

rundebella-1620

rundebella-1618

– Ha Marrakesben szórakozni vágyunk, a Clock a mi helyünk, ahol a különböző kultúrák szimbiózisának lehetünk szem- és fültanúi. Esetünkben arabok és turisták együttes mulatozását láthattuk, ahol úgy roptak és énekeltek közösen, mintha nem lenne holnap. Nyugisabb napokon tradicionális mesemondók szórakoztatják az érdeklődőket, a mondákat arabról angolra le is fordítják. A Clockban vannak főző és kalligráfia workshopok is, az ínyencek pedig elmajszolhatnak egy teveburgert. A hely rendkívül népszerű, így érdemes előre asztalt foglalni.

rundebella-4058

rundebella-3962

– A város medinája napnyugta után a pokol előszobájává változik és felsejlenek a kellemetlen élmények a gimnazista punkkoncertekről. Az embermasszában pogózás, hőzöngés és gigászi lökdösődés tapasztalható, nem tudod kinek csapódsz és kit vagy mit raknak a nyakadba. Extraként néha még egy taxi is át akar gurulni rajtad, szerencsére az autó orra csak épp, hogy meglök, mire a sofőr mosolyogva vállat von, hogy hát, előfordul az ilyesmi.

rundebella-3979

rundebella-1769

rundebella-1661

– Egy vacsora alatt a fél világot megvásárolhatjuk, mindezt úgy, hogy a kisujjunkat sem kell mozdítani, a portéka a szánkhoz jön. Napszemüveget, telefont, papír zsebkendőt, valami ostorra hasonlító tárgyat, bubororéklövő pisztolyt, festményt és kamu Rolex órákat tehetünk magunkévá egy tíz perces étkezés során.

rundebella-1633

rundebella-1674

– Az autentikus helyek kenterbe verik európaiakra specializálódott társaikat és nem csak a kínálatra vonatkozóan. Utóbbiban előfordult, hogy noha többször hangsúlyoztuk mit szeretnénk, mást kaptunk (ami nyilván drágább volt), duzzogtak, ha nem volt aprónk és minősíthetetlen hangnemben fejezték ki nem tetszésüket. A tradicionális kávézókban és éttermekben – amik láttán ugyan a KÖJÁL sok esetben szívrohamot kapna – bezzeg nem volt problémánk, kellett nekünk sznobkodnunk.

rundbella-1442

rundebella-4007

– A városban szeretnek lecsapni a kétségbeesetten tébláboló, térképeiket markolászó turistákra. Az önjelölt, két lábon járó GPS-ek hol trendi tinédzser, hol gyermekek képében ajánlják fel szolgálataikat, majd a kísérgetés után kíméletlenül benyújtják a számlát. Sokszor olyan helyre kalauzolnak, ahol a haver/rokon üzlete van, arra csábítva a látogatót, hogy ott vásároljon. Ha eltévednénk, mindig a boltost kérdezzük meg, ő biztos, hogy segít és nem kér pénzt.

rundebella-4016

rundebella-1626

– A hammam kötelező élmény minden idelátogatónak. Peti és én, Norbi kinéztünk egy publikus, helyiek által is használt fürdőt a medina közepén, ami már több száz éve működik. Nem csalódtunk. A padlófűtéses helyiségekben fali csapokból engedhetünk a vödrünkbe forró illetve hideg vizet. Dörzsi kesztyű, fekete szappan és félórás aszalódás a 100%-os párában megtette a hatását: selymes bőrrel és patyolat illattal hagytuk el a fürdőt.

rundebella-4043

rundebella-1539

– Az egész város egy nagy piac, mely az áru fajtái szerint lett felosztva. Érdemes végigcsorogni a bőr-, kovács- és szőnyegrészlegen, haladóknak pedig ott van a hússzektor, ahol a kampón lógó marháknak bizarr hátteret nyújt az összekötött lábú csirkehadsereg.

– Ha valami nagyobb összegű szuvenírt vásárolnánk, sok helyütt egy szimpatikus fiatalember fogad minket a bolt bejáratánál, aki kedvesen, de közel sem túl vehemensen ajánlja, hogy nézzünk be a boltba. Amint belépünk a helyiségbe, az ifjú embernek nyoma vész, helyét a tapasztalt idős árus veszi át, aki miután a fél boltot kipakolja elénk, belénk önt még egy hektó teát. Az egész hacacáré miatt az ember úgy érzi, hogy kínos, ha nem vásárol semmit. Nem szabad ezt gondolni.

rundebella-4004

rundbella-1513

– Az éttermekben a pincérek nem a legyeket kergetik a vendégek elől, hanem az utcagyerekeket, akik csoportosan nyúlkálnak bele a fogyasztók tányérjaiba.

– Nagyon jó szállásokat ki lehet fogni, kedvező áron. Érdemes riadban menni, ezek a belső udvarral rendelkező házak sokkal meghittebbek, mint egy hotel. Ha mákunk van, van medence is, így jó időben a vizes gödörben vehetjük fel a harcot a meleg ellen.

rundebella-1648

rundbella-1488

– A lányok vegyenek kesztyűt vagy ne legyenek olyan bénák, mint én, aki egy nem kívánt hennával a kezemen végeztem. A burka mögött vérbeli üzletasszony rejlett, aki ravasz bazsalygásával addig fonta a pókhálóját körém, míg azt nem vettem észre, hogy a kezemen pompázik a kész alkotás. Esetemben a minta nem is volt szép, ráadásul az ígért három hét helyett már a harmadik nap lekopott és a sárga ujjaimmal úgy néztem ki, mint egy nagyon súlyos láncdohányos. Persze, vannak nagyon ügyes hennások is szép mintákkal és minőségi termékekkel, ha hennát szeretnénk érdemes először megnézni az asztalkára kipakolt dossziét, melyben elvileg művész által elkészített minták láthatóak.

– A világ összes macskájának a fele biztosan Marrakesben található.

rundebella-2489

rundbella-1501

– Bár a kiváló marrakechi teázókban látástól vakulásig ihatjuk a meleg mentateát, érdemes kipróbálni milyen, ha magunknak készítjük el. A Főtéren szeretnek trükközni és egy csokorért 20 dirhamot kérni, de 2 dirhamnál ne fizessünk többet.

– Marrakechben az alkohol biztos forrása a Carrefour, ahol egy elkülönített szegletben hódolhatunk a bűnös élvezetnek. Az ország többi részével ellentétben ebben a boltban pénteken is vásárolhatunk piát, a legolcsóbb kis sör 9 dirham körül van.

rundbella-1467

– Cigarettát minden sarkon lehet venni, sok esetben szálanként is. Ha dobozzal vásárolunk figyeljünk a zárjegyre, mert sokszor azzal trükköznek, hogy az eredeti árut házilag megtöltött cigivel helyettesítik.

– A petit taxi – melyet maximum 3 utas szállítására terveztek – nagyon olcsó. Fejenként 5 dirhamért elvittek minket a Majorelle botanikus kertig, ami a város egyik külsőbb pontján van.

rundebella-1528

rundbella-1504

– Akik lakóautóval vannak és a központban szeretnének parkolni/aludni, azoknak itt van egy elég szép summáért (80 dh/24 óra) mért parkoló, tényleg egy lépésre a medinától. Az elszeparált placcon – mely mellesleg egy temető mögé épült – van egy ronda vécé is.

– A medinától kicsit messzebb, de még így is nagyon frekventált helyen van egy másik parkoló is, amit kevesebbért adnak (50 dh), de nincs mosdó. Nagyon figyeljünk arra, hogy kinek fizetünk, mert vannak álőrök, akik szeretnek az igaziak bőrében tetszelegni, mi pedig duplán fizethetünk. Általában az a menetrend, hogy a sárga láthatóságis úr bekopog az ajtón, majd a fizetés után ad egy megrágcsáltnak tűnt bizonylatot.

rundebella-4054

– Vannak olyan csomópontok, amik tökéletesen értelmetlenek és balesetveszélyesek, nem árt a masszívabb idegrendszer és a vezetői rutin. Ilyen például a korcsosult körforgalom-lámpás csomópont torz szerelemgyereke – európai utakon nevelkedett vezetőknek hajmeresztő közlekedési rejtvény.

rundebella-1629

rundebella-4071

Szép volt, jó volt, elég volt. Röviden így lehetne összefoglalni kapcsolatunkat Marrakech-sel és érzéseinkkel nem vagyunk egyedül. Látogatóink, utazótársaink hasonló véleményen vannak és egyetértenek abban, hogy ugyan az egyik legintenzívebb élmény, mely egyedülálló a maga nemében, de egy idő után túl sok. Olyan, mint egy finom csoki: egy ideig falod, falod, de egy pont után már émelyegsz tőle és gondolni se tudsz rá.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s