Komfort négy keréken – 4 hónapja úton

Már több, mint 4 hónapja lakunk 6,3 m2-es guruló házikónkban, több, mint 10.000 km-t mögöttünk hagyva. A puding próbája az evés, szokták mondani. Mi is így voltunk ezzel, amikor megépítettük Debella potrohát. Jó lesz-e ez így? Mindenre gondoltunk? A legjobb megoldást választottuk? Érdekes kísérlet kipróbálni, milyen is pár négyzetméterre korlátozni lakóterünket és eldobni minden feleslegesnek vagy egyszerű kényelmi extrának számító dolgot. A kis élettér tanulságai következnek.

rundebella-4637

Amitől otthon az otthon

Számtalan pillanat volt, amikor sokatmondóan egymásra néztünk és képzeletben megveregettük múltbeli énünk hátát: „de jó, hogy ezt beépítettük!” Az ember elsőre nem is gondolná, mik azok az eszközök vagy funkciók, amiket később a legjobban fog értékelni.

 • tetőablak

Listánk élén ez a 40×40-es lyuk szerepel, sok okból. Rejtőzködő vadkemping üzemmódban igazán nagy luxusnak éreztük, amikor reggel kihúztuk a tetőablak sötétítőjét és egyszerre lett világosság, majd egy gyors mozdulattal kinyitva azonnal friss levegőhöz is jutottunk. A barlanghangulatot egyértelműen ez a csöpp ablak szünteti meg, elsődleges szellőztetőnk, főzésnél „páraelszívónk”, kinézve rajta időjárás-ellenőrzőnk. Miatta érezzük igazán otthonosnak a teret, olyan mint az i betűn a pont, ajtón a kilincs, tölcsérben a fagyi: így kerek az egész.

rundebella-3095

 • vaktérkép

Tolóajtónk belső burkolására egy egyszerű fémlemezt szegecseltünk fel, de a menta-zöld festék és a felrajzolt vaktérkép sokat finomít a megjelenésén. Főleg azért is lett kultikus szerepe, mert útközben kialakult egy esti rituálénk, amikor ünnepélyesen arrébb toljuk a térképen az apró piros mágnest oda, ahova aznap eljutottunk, majd pár percig néma csöndben gyönyörködünk a Budapestre helyezett és a frissen elmozdított mágnesek távolsága között. Spirituális öröm!

rundebella-4169

 • gázfőző

Ezt talán nem is kell taglalni. Egy hosszú, macerás nap után, amikor végre megtaláltuk új egyéjszakányi telkünket, egy gyorsan összeütött vacsora és a főzésből származó fűtés igazi jutalom, ennél meghittebb és otthonosabb egy luxusvityillóban sem lenne, pláne ha előkerül egy doboz sör is a hűtőből.

 • bedobálós szabadpolc

Akárkinek mutatjuk az autót, kivétel nélkül mindenki ezt a jutából és fából készült polcot dicséri meg. Mi is szeretjük, nem csak az esztétika miatt, hanem mert a minden reggel kényszerű elpakolás során ide tudjuk a leggyorsabban elrejteni a káoszt. Ez a polc egyszerre spájz, könyvtár, lomi, szemetes és gardrób; egyetlen baja, hogy nincs belőle még egy.

rundebella-9057

 • hőszigetelés

A tél és az ősz pengeélén táncoltunk végig az utunkat. Októberben Szlovéniában még dideregtünk, reggel 3 fokra ébredtünk, majd Toszkánába érve 20 fokok voltak. Itt újra utolért minket a hideg, Franciaországban újra bezárkóztunk, de Dél-Spanyolországban megint mi győztünk. Marokkó is tartogatott meglepetéseket, Tarifához képest hidegebb volt éjszakánként, sőt az Atlasz-Hegységben rekordot döntöttünk: -3 fok. Mindezt valószínűleg sokkal rosszabbul viseltük volna, ha nem kerül be az a 4-5 cm fújt PUR szigetelés a kaszni és a belső burkolat közé. Ha befűtöttünk egy vacsorafőzéssel, csak hajnalra hűlt le az autó, de sose volt ugyanannyi fok benn, mint kinn, a -3-at is egy elviselhetőbb +4-el bírtuk ki. Hőséget még nem tapasztaltunk, de egyértelmű itt is a hatás: az erős marokkói nap a karosszériát tűzforróra fűti, belül viszont langyos marad a burkolat.

auto-atalakitas-9660

 • fűszerpolc és pultvilágítás

Szeretünk főzni és ezt a tevékenységet az úton sem akartuk mellőzni. A pöttöm pultfelület ellenére egész kényelmesen és változatosan mozgunk a konyhában, amihez nagyban hozzájárul a jól elérhető és látványos fűszerkészletünk, illetve a fűszer üvegcsék mögé rejtett LED pultvilágítás is. Utóbbi nem csak főzésnél bizonyult hasznosnak: leggyakrabban használt esti hangulatvilágításunk.

debella-design-1675-edit

 • napelem

A borús kezdeti hetekben ugyan keveset használtuk, cserébe sokat vezettünk, így az autó generátora mindig feltöltötte fedélzeti akkukat. Spanyolországban és Marokkóban viszont bebizonyosodott, hogy ez is egy jó befektetés volt. Egy pillanatot sem kell aggódnom az áramfogyasztáson, a 250W-os napelem még síkban felszerelt állapotban is vígan ellátja a két laptopot, a töltőket, a hűtőládát, a hangcuccot és a világítást.

rundebella-permacult-8367

Áldozatok a kényelem oltárán

Mielőtt hozzákezdtünk, már elkönyveltük, hogy azért biztosan lesz pár bicebóca megoldás az autóban. Bár sokat segített az építészdiploma, azért mégiscsak tapasztalatlanok voltunk lakóautóépítés terén. Részben ezért, részben az egyszerűbb (és olcsóbb) kialakítások miatt csorbult a kényelem, de ezeket bőven kárpótolják az utunkon látottak.

rundebella-4186

 •  háló vagy konyha

Ez inkább kényszer szülte megoldás, mint tervezési hiba. Ha nyitva van az ágy, eltűnik a konyha, ezzel együtt a konyhapult szekrényeit sem tudjuk kinyitni. Ha bennmaradtak a szekrényben a reggeli kávé kellékei, akkor sajnos csak ágybecsukás után ihatjuk az ébresztő nedűt.

rundebella-4835

 • mindent rögzíteni

A reggeli utálatos rutin: ágyelrakás, elpakolás, guruló ládák és szerkények rögzítése, extra gumipók berakása, gáz elzárása. Azért a gyári lakóautókban ez talán egy picit egyszerűbb, ezt az egyet aláírjuk.

 • technikai hibák

Az autó sem új, így apró hibái vannak, de szerencsére csak a kényelem rovására. Ilyen például a kontakthibás szivargyújtó, ami hol megy, hol nem; a bedöglött ventilátora a fűtésnek, ami így jóval lassabban fűti be a vezetőfülkét vagy a hangrendszer néha érintkezésihibás erősítője.

rundebella-1558

 • hova pakoljak

Talán a legszűkebb keresztmetszet az a rendelkezésre álló hely. Nem a térérzet miatt, nem nyomott a belső, sőt még azzal sincs baj, hogy egymást kell körültáncolnunk, ha egyikünk főz, a másik meg épp egy könyvet keres, vagy elő akarja halászni a paradicsomot. Az építés végső, sürgető heteiben már nem volt kapacitás az utolsó simításra: jól tagolt tárolók, fakkok, akasztók, dobozok kialakítására. Például a felülről nyitható szekrényünk, amit eredetileg „Szórakoztatásnak” neveztünk el, az idők során elvesztette szórakozásra való specializálódását, és mint az összes többi tároló, ez is mohó étvággyal fogyasztotta, bármit is tettünk beléje. Ettől függetlenül Szórakoztatásnak nevezzük, és minden ráhivatkozás után aranyosan összenevetünk. Kis térben néha nagy a káosz, de szerencsére pár perc alatt rendet lehet varázsolni.

rundebella-3003

 • fürdőszoba

Mosakodási szokásainkról már írtunk egy rövidet, többé-kevésbé sikerül tisztán tartani magunkat és nem esz meg miket az út pora. Persze sokat dobna a komfortérzeten, ha a reggeli rutint egy forró zuhannyal kiegészíthetnénk az ágybankávézás után. A mosás komolyabb tervezést és utánajárást igényel: hol van mosoda vagy megoldható-e a kempingben, önkéntes helyen. És a toalett…?? Legyen elég annyi, hogy ha az ember keres, akkor talál – ez igaz a wc-re is.

rundebella-9730

szóval

Összességében egész jó munkát végeztünk.  Élet az autóban olyan, mint egy mérleg: egyik oldalt a rendelkezésünkre álló funkciók és azok az alapvető dolgok, amik otthonná tesznek egy teret, másik oldalt pedig a lakók elvárásai, igényei vagy épp kompromisszumképessége. Lehet sokat vagy keveset pakolni a tálcákra, a lényeg, hogy egyensúlyban legyen. Köszönjük, mi jól vagyunk.

 

Reklámok

2 Comments

  1. Szia!
   Olyan 50.000 ft körül volt, nagyjából 14 m2-re fújva. Annyiban speciális volt a dolog, hogy nem kellett a cégnek kiszállnia, mert odagurultunk ahol épp dolgoztak.
   Üdv és köszi!

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s