Az Atlasz kopasz kistestvére – Anti-Atlasz

Egy átlagos februári napon a virágzó mandulafákon és a kopár hegyeken kívül csak egy dologból van több az Anti-Atlaszban: lánctalpas munkagépből. Az építőipar e jellegzetes csatlósa gyakori jelenség a rozoga hegyi utakon, cseles akadálypályát képezve minden járművezetőnek. A nehézséget az okozza, hogy a hegyet szorgosan zabáló fémdögök az autóút közepén tehénkednek, így az ember kénytelen bevetni legcsábosabb mosolyát, hogy a sofőrök kicsit odébb álljanak. Az izgalmas terepgyakorlatot tovább bonyolítja, ha a nagy erőlködésben leszakad a lánctalp, de a vesztegelés során legalább lehetőség nyílik a tájban való elmélyülésre. Megnéztük, mi újság Marokkó déli hegyvidékén.

rundebella-3053

rundebella-2971

rundebella-3110

Az Anti-Atlaszban székelő Tafraoute a maga módján egy kedves rapszodikus képződmény: a klasszikus marokkói elemek – mint a bazár, a kézen fogva járkáló férfiak vagy a „nyolcan ülünk egy szekéren öt báránnyal a nyakunkban” tipikus esete – mellett gyakori látvány a rákvörösre sült európaiak csordája, akik banyatankjaikban szállítják az ivóvizet közelben lévő szálláshelyükre. A nappali forróság még februárban is gatyarohasztó, ezzel szemben az éjszakák során nem árt felkapni a jégeralsót, csontig tud hatolni a hideg.

rundebella-2894

rundebella-2870

Maga a város nem túl méretes, ellenben hozza a marokkói településtől elvárható kötelezőt: lelkes fickók igyekeznek ránk tukmálni szolgáltatásaikat, a bazárban kis túlzással az ember a saját anyját is megtalálja és megveheti, illetve simán kicsapnak egy teraszt az útfelújítás fél méteres vonzáskörzetében. A meglepetést egy helyi férfi szolgáltatta, aki tökéletes magyarsággal ordította utánunk a köszönöm szót, miután nemet mondtunk túraajánlatára és elárultuk neki nemzetiségünket.

rundebella-2874

rundebella-2872

Tafraoute egyik kuriózuma a benzinkút, pár méteren belül három darab Afriquia nevű töltőállomás is található a közepes nagyságú városkában. A triumvirátus középső darabjában valamiért olcsóbb az üzemanyag, mint szélső társain, ezért ott érdemes tankolnia annak, akire rájön a szükség. Az olajos őrület mellett a másik furcsaság a körforgalomnál elhelyezett szfinx fej, a szokatlan műtárgy egy csipetnyi Egyiptomot varázsol a marokkói bukolikus paradicsomba.

rundebella-2723

A várost körbeölelő kopasz hegyek szigorúságát üdítően tompítja az idény sztárja, a mandulavirág, melynek még külön fesztivált is rendeznek. A szemet gyönyörködtető jelenség mellett meg kell említenünk a környék másik karakteres élőlényét, mely a sátán növényi alakot öltött verziója. A szúrós élősködő sajátossága, hogy ha az embernek túrázni támadna kedve a környék szikláin, a pokolfajzat rafináltan az egyetlen járható úton bukkan fel úgy, hogy lehetetlen megkerülni. Ilyenkor a kiránduló vagy visszafordul, vagy vállalja a kockázatot, hogy teste különböző pontjai tüskékkel fúródhat tele és mindenféle házi prakitkával magának kell kioperálni a csontjáig hatolt borzalmat.

rundebella-2759

rundebella-2752

A völgyet körbenőtték a hegyek, amiket a furábbnál furább alakú kövek legyűrésével lehet meghódítani. Végtelen lehetőség közül választhatunk, mi magunk az alapján döntöttünk, hogy melyiknek van a legbizarrabb csúcsa. A mászás elsőre könnyűnek tűnik, de ha nincs felszerelésünk vagy terminátorkarunk, könnyen elhúzódhat a korábban gyors tripnek tervezett kalandozás. Sokáig kell kutyagolni és keresgélni olyan kövek után, amikre egy puhány test is képes felhúzódzkodni vagy nem akadályozza a továbbjutást a fentebb említett aljas növény. Az izgalmas formájú sziklákba számos dolgot belelát az ember, a kutyuskától elkezdve a koponyáig mi is sok mindennel találkoztunk. Műfajában a legnevezetesebb a Napóleon sapkája névre keresztelt képződmény: az egész hegy az egykori francia legenda fejfedőjének megkövesedett verziója.

rundebella-2793

rundebella-2991

rundebella-2909

Tafraoute nem véletlenül népszerű úti cél: a táj szépsége és a remek túralehetőségek mellett híresen lakóautó-barát. A várostól egy köpésre tömegesen sorakoznak a furgonok, ahol szabad a vásár és bárhova leparkolhatunk. A szállásért mindössze 10 dirhamot (kb. 280 Ft) kér a helyi Don Corleone, a nagy tiszteletnek örvendő kalapos úr, aki minden este szorgosan körbekopogtatja a járműveket és benyújtja a cechet.

rundebella-2863

rundebella-2802

Az Anti-Atlasz községeiben – ellentétben az Atlaszban található kamuflázs településekkel – valamiért a vattacukor rózsaszín az elterjedt vakolatárnyalat, a kopár tájban csak úgy sikoltanak a figyelemért az élénk színű apró falvak. Sajnos azt elfelejtették táblával jelezni, hogy a hegységet átszelő út egyik szakasza épp ráncfelvarráson esik át, így a semmi közepén méterenként kellett megküzdenünk a guruló útépítő monstrumokkal és a kikapart hegydarabkákkal. A munkások nagyon segítőkészek voltak, láttunkra szorgosan igyekeztek eltüntetni az út közepére hányt méteres kavicsbarikádot, sőt egyikük még saját tagine-jából is felajánlott pár falatot. Akkor kicsit megijedtünk, mikor egyikük lánctalpa tolatás közben egyszerűen leszakadt, de végül csak kievickéltünk a csapdából.

rundebella-3086

rundebella-3046

1984-ben egy belga művészember, bizonyos Jean Verame jó pár liter kék festékkel a hóna alatt ellátogatott egy Tafraoute-tól délre található területre. Ha már nála volt a színezék, jól meg is kent vele pár méretesebb követ, létrehozta ezzel a környék egyik fő látványosságát: a Les Roches Bleuest, azaz a kék sziklákat. A monoton színű tájban az idők során megfakult művészeti alkotás valóban szürreális látványt nyújt, ám sokakat megoszt és egyszerű vandalizmusnak titulálják az akciót. Nekünk személy szerint bejött, ám az évek során rákerült kontár monogram armada már valóban túlzás. A kék köveket természetesen meg is lehet mászni, de az egész vidék egy nagy kiránduló-bicikliző-sziklamászó Kánaán.

rundebella-2913

rundebella-2927

rundebella-2951

A festett sziklák vonzzák a lakóautósokat, ottjártunkkor is lapult pár kolléga a környéken. Mi is megtaláltuk helyünket, pompás kilátással a hatalmas vécékagyló alakú kék kőre. Tafraoute völgyével ellentétben itt sokkal szellősebben állnak az autók, az embernek külön privát tere van, ahol nyugodtan bömböltetheti a zenét, kifeszítheti a slackline-t vagy tüzeskedhet. A terület nem túl gazdag a fában, így érdemes előre bespájzolni a gyújtósnak valót, de apróbb gallyakat azért könnyedén össze lehet guberálni itt is.

rundebella-3030

rundebella-3003

A Les Roches Bleues abszolút első számú kiskedvenc, aki Marokkóban lakóautózik, annak kihagyhatatlan!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s