Ahol a legtöbb háznak kereke van – Tarifa

NO CAMPING! NO CARAVAN! 2,1 MÉTERES MAGASSÁGKORLÁT! Nem túl jó előjelek akkor, ha a lakóautók édenkertjébe igyekszik az ember. A helyre, ahová évente több ezer furgonlakó zarándokol, hogy járgányával befaroljon valamelyik csinosabb parcellába és az ablakából bámulja az óceánt rogyásig. A legendák szerint a kis földút a híres fehér homokos parkolóhoz vezet, ehhez képest tiltótáblák armadával lőtték körbe. A hepehupás úton azért csak végig csoszogtunk a 2,4 magas Debellával, lesz, ami lesz. Szerencsére az eldugott csapás végén tényleg megláttuk a fényt.

rundebella-9079

rundebella-9624

Az Európa legdélebbi pontja címmel büszkélkedő Tarifa lakóautós berkekben a kontinens egyik legnépszerűbb úti célja. Rengetegen menekülnek ide a tél elől, legyen szó duzzadt zsebű németekről vagy világcsavargó hippikről. A vadkemping egész Spanyolországban legális, de Tarifa pazar óceáni panorámájával és szörfbarát szeles időjárásával brutális tömegeket vonz. A várost még decemberben is lakóautók lepik el, minden sarkon álldogál minimum egy.

rundebella-9068

rundebella-9084

Aki kevésbé urbánus típus, az a településtől pár kilométerre végtelen parkolóhely közül válogathat. Mi magunk az egyik közismert helyszínre voksoltunk, ahol legalább 50 lakóautó sorakozott egymás mögött, saját, óceánra néző zsebkertekkel. A helyfoglalás pofon egyszerűen, érkezési sorrendben történik. A privát érzetet az adja, hogy a partot egy derékmagasságú fakorláttal választották le. A mesterségesen felhúzott határvonal és az autó közötti szakaszt mindenki saját teraszként használja, ahova vígan ki lehet csapni az ebédlő garnitúrát, a grillezőt vagy a hokedlit. Sokan még a korláton túli füves részt is elfoglalják: a fregolin száradó ruháktól kezdve a napon sütkérező félmeztelen fószerekig mindent látni. Mindenki tiszteli a másik területét és senki nem trappol át senkin. A parton héderező/szörföző embereket lankás dűnék szeparálják el a kocsiktól, méretük pont akkora, hogy az óceán még épp kibukkan fölöttük, így remek kilátást tesz lehetővé a lakóautóból.

rundebella-9683

rundebella-9685

Tarifában ráérősen pepecseltünk, ahol összesen 9 napot töltöttünk el. A másfél hét megcsócsált verziója következik, melyben összefoglaljuk, miért is imádtuk annyira.

A belváros

Tarifa belvárosa egy fallal elválasztott kacskaringós labirintus, mely szerény mérete ellenére sokáig képes lefoglalni az embert. A háundem és zarahegyekkel szemben sok egyedi bolt közül válogathatunk, melyek főleg a tömegesen érkező hippihullámra apellálnak: bőrmellények, apró virágos blúzok, hasított bőr mokaszinok. Rengeteg a kávézó, a kocsma és az étterem, ezeknek többsége 2-től 5-ig szépen lehúzza a rolót, így a délutáni órákban az üres utcákon bandukolhatunk. Érdekesség, hogy a templomban karácsony alkalmából felállítottak egy betlehemes terepasztalt, valamint egyik nap funky zene zengett a tornyából.

rundebella-9199

A panoráma

A fehér homok és a sötét tenger párosától mindig dorombol az ember lelke, fokozza az élvezeteket, ha ezt a saját ablakából látja. A türelmesebb kagylógyűjtők dörzsölhetik a tenyeret, két kitesurfös között, néhány kínos, négykézlábon töltött perc után látványos darabokat kotorhatunk ki a fehér homok közül. Aki víziszonyos vagy a kipattintott szörfös fiúk helyett inkább teheneket bámulna az ablakából, annak a főút másik oldalán, egy füves területen nyert ügye van.

rundebella-9266

rundebella-9276

rundebella-9616

rundebella-0097

A szomszédok

A közel két hét alatt jó pár szomszédot elfogyasztottunk. A cserélődés állandó, mivel ha az ember elgurul például a boltba, szinte biztos, hogy valaki rácsap az épp hogy kihűlt helyére. Környezetünkben a legváltozatosabb figurákkal találkoztunk: kutyájával utazó német nővel, kislányukkal világot járó angol zenésszel és feleségével, hosszú ideje a parton lecövekelt francia negyvenessel. Mindenki kedves és nyitott, a társaság kenterbe verte az otthoni terrort. (egy rövid ízelítőt egykori pesti szomszédainkról lásd: ITT, 51.oldal).

rundebella-9556

rundebella-9088

Az ételek

Az óceánpartban az a jó, hogy a halat olyan frissen tudják kicsapni eléd, hogy előtte nem sokkal még a vízben ficánkolt. Tarifa belvárosában igazi haltúladagolás ért minket, miután beszabadultunk a helyi piacra, nem volt többé megállás. Törzshelyünkké vált a vásárcsarnok egyik falodája, – melynek belső zuga a helyi férfiak egyik kedvenc krimója – ide többször is betértünk. A csarnok közepén felpattintott asztalkákon olyan élvezeteknek hódoltunk, mint a fűszeres languszta, a sült cápa vagy a rántott kalamári karikák. Minden alkalommal tetőtől talpig halszagúan, de dugig tántorogtunk ki a falatozóból.

rundebella-9721

rundebella-9737

Meg kell említenünk egy másik kulináris (?) élményt is, mely a rúdon pörgő húsdarabhoz, a gyroshoz kapcsolódik. A kissé kopottas miliőben készülődő gyorsétel meglepően finom volt és a szósz tökön rúgja sok hígított pesti társát. A pitát alaposan megpakolták, az ehető bugyrot a kötelezők mellett jó adag kukoricával és olívabogyóval is megtömködték. Eklektikus volt, igazi zöldségpornó, de egy gyroshoz képest mennyei!

A karácsony

Sonka, giccs meg egy törpe. További részletek ITT.

rundebella-9608

A szürreális szilveszter

A spanyolok szeretik végigsziesztázgatni a délutánt, így este pattan ki igazán a szemükből a csipa. Erre alapozva a szilvesztert belvárosi stílusban képzeltük, igazi mediterrán dajdajjal, ahol mindenki sangriát lefetyel és úgy várja az éjfélt. A város azonban rá sem bagózott az új esztendő közeledtére és az utcák kongtak az ürességtől. A kocsmák zárva, a lakóházak ablakai bereteszelve, utcafesztivál helyett a néma semmi. Csak pár külföldi csellengett céltalanul, hónuk alatt a taktikai piával, felkészülve a krimózárra. Mikor éjfél előtt két perccel egy spanyol úr előttünk pisiltette meg a kutyáját, kezdtünk kételkedni, hogy egyáltalán 31-e van-e, de a telefon kijelzője rendületlenül bólogatott. Az éjfél végül a város egykori őrtornyán ért minket, ott pattintottuk ki a pezsgőt, néhány elkóborolt tűzijáték alatt.

rundebella-0087

A spanyoloknak közel háromnegyed óra kellett ahhoz, hogy elkezdjenek mocorogni és kicsődüljenek az utcára. Becsülettel felsorakoztak a templomhoz felállított miniszínpad elé és valami mozgásszerűbe kezdtek. Mintha kicsit be lettek volna rozsdásodva, mindenki félénken totyogott a zenére, amit egy úriember szolgáltatott a Youtuberól. Az úr valószínűleg valakinek az ismerőse lehetett, akire szépen ráadták a város legszebb zakóját és megkérték, hogy néha mozgassa már meg az egeret, nehogy elakadjon a zenelejátszó. Annyira lohasztó volt, hogy még ő is unta: a színpad egyetlen díszleteként, látványosan nyomogatta a telefonját. A brit Office Keith-imitátorának produkciója simán megveri a hazai Sas-kabaré szilveszteri kiadását!

rundebella-9255

rundebella-9220

rundebella-9249

A pihentető spanyol napok kiváló alapozást nyújtottak az utána következő súlyos marokkói káoszhoz. Tervünk, hogy az afrikai kalandot nem csak elkezdjük, de le is zárjuk Tarifával, mely a maga csendes harmóniájával tökéletes keretet ad a marokkói őrülethez.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s