Pár mondat a karácsonyról

Az idei karácsony úgy kezdődött, hogy elmentünk fát lopni. No, nem kis baltával és öblös puttonnyal indultunk kiirtani az erdőt, csupán pár kóbor tűlevelűt szerettünk volna kihalászni az óceán melletti homokból. Szerencsére a part kegyes volt és megtaláltuk a tökéletes példányt, egy jó húsos darabot, mely pajzánul fetrengett egy megboldogult katonai bunker közelében. Úgy hivalkodott, mintha csak arra várna, hogy ünnepünk díszpéldánya lehessen és meg is kapta a magáét. Miután kiporoltuk belőle a homokot olyan nagykezelésben részesült, melybe minden tűlevele beleremegett.

rundebella-9685

Szeretjük a különleges karácsonyfákat. Talán ez annak is betudható, hogy még mindig nem érezzük magunkban azt a „felnőttséget”, mely az első saját díszkészlet megvételéhez szükséges. Azt hittük, hogy tavalyi áldozatunkat – melyen újságokból kivágott, jellegzetes külsejű papírférfiak lógtak – nem sikerül felülmúlnunk, de a 2016-os példány talán még speciálisabbra sikerült. A mostani karácsony az eklektika és a giccs jegyében telt, a fazékban volt minden, ami szem-szájnak ingere: kagylók, szarvasok, piros hintaló és még a korábban emlegetett Dávid-szobor is, mely az ünnep tiszteletére tűlevél boát kapott. Az ág egy fehér homokkal feltöltött, 6 literes bohém műanyagflakonban találta meg végső helyét, tetejét, az egzotikus hatás fokozása érdekében, a tengerpart kincseivel szórtuk tele. Levelein otthonról kapott díszek parádéztak, olyan nagy klasszikusokkal, mint a szarvas, a csillag vagy éppen a Mikulás. A fa tövében helyet kapott egy lezserül szétszórt dió-szaloncukor-mézeskalács installáció, a sierra nevadai házigazdáinktól kapott télapó (törpe? varázsló? random szakállas férfi?) gyertya, illetve a Michelangelo-remek karácsonyi verziója is. Az eredménnyel maximálisan elégedettek voltunk, a látvány kiválóan passzolt a kocsiból látható óceáni környezethez.

rundebella-9608

rundebella-9683

Igyekeztünk betartani azt a jó magyar szokást, hogy a legnagyobb ünnepen illendő, ha az ember degeszre eszi magát, ereiben zsír kering és mézeskalácsot izzad. Norbi rövid hazai intermezzója után húsokkal megtömve érkezett vissza, melyek közt ott lapult a karácsonyra szánt sonka is. (Nagyon sok hála az anyukájának, Jutkának!!!) Főzés közben kellemesen orrba vágott az ismerős illat, és a sonkamámor kissé be is indította a honvágyért felelős receptorokat. Hevesen lüktetett a gyomrunk, az összes falat aranyat ért és minden egyes nyelés után örömittasan nyögtünk egy isteneset. Kedvünket még az sem törte le, hogy hiába jártuk lábainkat rongyosra, Tarifa egyetlen üzletében sem találtuk meg az étel kötelező kiegészítőjét, a tormát. A hús escortja így a mustár lett, melyet friss kenyérrel és póréhagymával tettünk még emlékezetesebbé. A bemelegítésnek szánt sonka után narancsos csirkével vezettük le a karácsonyi lakomát, melyet a szintén hazai mézeskalács-linzer kombináció követett.

rundebella-9669

rundebella-9679

Ha őszinték akarunk lenni, nem égtünk a karácsonyi lázban. Európa ezen részén – különösen a lakóautós szcénában – finomabban kezelik az ünnepeket és a karácsony csak pasztőrözetlenül van jelen. Megtartják – már, ha megtartják – de viszonylag nyersen, lehámozva róla minden manírt: nincsenek felesleges cicomák, nem üvölt sehonnan sem a Jingle Bells, csak néhány alultáplált világítás jelzi, hogy karácsony van. Az óceán, a 22 fok és a napsütés szintén szokatlan annak, aki a sötét, hideg, csatakos szentestéken szocializálódott, ráadásul fél 7-kor – amikor otthon már nagyban dübörögnek az események – itt még világos van.

rundebella-9344

rundebella-9675

Aztán mikor becsuktuk az autó ajtaját, meggyújtottuk a gyertyákat, mohón szívtuk magunkba a sonkaszagot és megittuk az ünnepi áldást elkezdődött valami. Miután az otthoniakkal beszéltünk pár szót, akik egymást túlharsogva kívántak boldog ünnepeket, az érzés beérett és végre igazán kezdtük felfogni, hogy úristen, tényleg karácsony van.

rundebella-9353

rundebella-9616

Bónusz: annyira jó idő volt, hogy végre kipróbálhattuk a kültéri zuhanyzót és igencsak élveztük!

Reklámok

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s