Ahol még a postás sem jár – Tíz nap a felhők fölött

– Úristen, hol vagyunk, ez már a világ vége! – már jó ideje kaptattunk felfelé a Sierra Nevada hegység eldugott ormain, a zötyögős úton ide-oda gurgulázott testünk a kocsiban és akkorákat pislogtunk, mint a hal a szatyorban. Volt egy pont, ami után úgy éreztük, már nincs feljebb, még a felhők is alattunk kúsztak, mintha valami földön túli helyre igyekeznénk, ahol csak pár bőgő tehén sejlik fel a távolban.

rundebella-8240

A sokadik kanyar után aztán megérkeztünk. A szürreális tájban feltűnt egy kerítés, mellette egy furcsa figura hatalmas holland fapapucsban kedvesen integetett jelezvén, hogy arra van az aranykapu a paradicsom felé.

Jasper – aki egykor rendező-operatőrként futószalagon darálta a műsorokat a különböző holland tévécsatornáknak – most egy 20 hektáros földön, 1200 méteres magasságban él párjával, Steph-fel és két éves lányukkal, Charlotte-tal. A fiatalok korábbi kényelmes haarlemi lakását felváltotta egy 17 négyzetméteres kőlak, a tájegységre jellemző cortijo félig a talajba süllyed. A Sierra Nevadaban megbújó földre huplikás földút vezet és a civilizáció annyira távoli, hogy még a postás is elkerüli.

rundebella-permacult-8367

rundebella-8287

December első tíz napját a szokatlan körülmények között élő családnál töltöttük, hogy belekóstoljunk, milyen az élet egy spanyol hegy tetején, a világtól elzártan. Kellett egy kis idő, hogy felfedezzük az életmódban rejlő varázst, de miután megérintett, mindkettőnket jól be is szippantott.

A látvány elsőre ijesztő és kaotikus, én is szégyenlősen pattogok egyik lábamról a másikra. Hirtelen csak egy apró odú tűnik fel a ködben, ami elé kiszórtak pár szedett-vedett bútort. A kavargó homályban időnként furcsa építmények derengenek fel a kert különböző pontjain. Ahogy felszakadozik a köd, negatív érzéseim is elpárolognak, már kezdem kapiskálni a szépet a káoszban.

rundebella-8294

A furcsa kőingatlan előtt vörös bőrkanapé áll, csodás kilátással a több mint ezer méteres mélységre. A család lakóterének körülbelül kilencven százalékát a kültér teszi ki: a merész rekamié a hozzá csapott asztallal tulajdonképpen egy menő kinti nappali, mely nyáron még tetőt is kap egy nagy vászon képében. Az állandóan változó táj egy izgalmas tévéműsorral vetekszik, a plafon a puszta égbolt, a pizzasütés helye az egyénileg felhúzott agyagkemence, de a zuhanyzót és a vécét is a szabadtéren alakították ki. A ház előtt még egy karaoke színpad is helyet kapott: az agyagból megépült, nádtetővel ellátott konstrukció a hangláda helye, míg az aljára tapasztott kis pódium a dalos kedvűeknek adja meg az esélyt az önmegvalósításra.

rundebela-8472

A német Steph és a holland Jasper egy haarlemi diszkóban találkoztak és gyorsan össze is költöztek. Hamar arra jutottak, hogy mindketten valami újra éheznek, ezért feladták korábbi életüket, autóba pattantak és felfedezték maguknak Dél-Európa elvonult kommunáit. A filmkészítésben dolgozó férfi és a hangmérnök nő a munkában is jól kiegészítették egymást, így nem volt kérdés, hogy útjukat videó formájában dokumentálni fogják. Csináltak egy blogot Lemondrops néven és nyakukba vették a kontinenst. (A blogot kifejezetten ajánljuk, számos érdekes videóból lehet csemegézni!)

rundebela-8439

A páros növekvő étvággyal „falta a kommunákat”, a közösségek látogatása során egyre inkább rákaptak az életmód ízére és lelkesen szívták magukba azt a tudást és tapasztalatot, melyek a világtól való elvonuláshoz elengedhetetlenek. Sierra Nevadaba akkor sodródtak, mikor a környéken lévő Beneficioról forgattak filmet és a vidék teljesen rabul ejtette mindkettőjüket. Hallották, hogy a közeli földeken sok holland és belga találta meg végső otthonát, ráadásul a gyönyörű tájban éppen árultak egy méretesebb birtokot is. Lehetőségük volt pár napot eltölteni jövendőbeli lakóhelyükön és ez a föld lett a végzetük: nem bírták kiverni a fejükből, így végül lecsaptak rá és megvették.

A család önkéntesek és a szomszédok segítségével látott neki a föld és a lakás ráncfelvarrásához. A nemzeti parkokra vonatkozó bonyolult és szigorú engedélyek miatt a csöpp lakot csak minimálisan módosíthatták.

rundebella-permacult-8350

– Szeretnénk elérni, hogy kibővíthessük, mert hármunknak ez elég szűkös, még akkor is, ha szinte csak hideg időben vagyunk bent. Tervben van egy kis gyerekszoba, de jó volna egy normális ablak is, mely a panorámára néz és fényt ad.

Jasperék kezdetben a szomszédtól beszerzett lakókocsiban éltek, mivel az apró kőház akkor még lakhatatlan állapotban volt. A meredek földúton igazi kaland volt felimádkozni a nehéz fémjószágot (egy apró munkagép masszírozta a helyére), mely végül hónapokig lakóhelyükön szolgált. A járgányt a környékre jellemző heves szelek is megtépázták, a vihar egyik éjjel letépte a tetőablakot és magával vitte.

rundebela-8396

rundebella-6406

– Volt pár momentum, mikor azt gondoltuk, elegünk van, adjuk el az egészet és menjünk haza – meséli Steph, akit a kiköltözés után meglepetésként ért a hír, hogy gyereket vár. – Aztán körbenéztem és rájöttem, hogy soha nem mennék el innen, ráadásul Charlotte is imád itt lenni. Nagyon örülök, hogy a lányom itt nő fel, ennyire szabadon. Érdekes dolog ez, a környéken lévő német pár mesélte, hogy mikor a lányuk először járt a nagyszülei városi lakásában mindennek nekiment, mert új volt neki, hogy vannak falak. Szeretem, hogy Charotte-nak ennyi helye van, gyakorlatilag a szabad ég alatt élünk.

rundebella-permacult-8317

A hely semmihez sem fogható, a természet és a szokatlan építmények olyan játszóteret hoznak létre, mely nem csak egy gyereknek, de nekünk is páratlan élményekkel szolgál. Az ember tekintete csak úgy serceg, nem is tudja hova kapja a fejét. Vadnövényekkel körbenőtt kacskaringós ösvények vezetnek mindenhova, a nádas között egy bokszzsák hajlong a szélben, a kert egyik végében a villám által megpörkölt „kívánságfa” áll, kiégetett üregében mindenféle furcsa tárggyal. A telek közepén amőba alakú agyagkalyiba lapul, tartópillére egy formás fa, az épület belsejében ehető gombákat növesztenek. A komposzt vécé pompás kilátást nyújt a nemzeti parkra, a szabad ég alatt található kézmosó fölött agancsra hajazó ág kínálja a törülközőt. A girbegurba gesztenyefa nyáron a család étkezőasztalának ad árnyékot, most csak Charlotte hintája himbálózik rajta. Az emberi kéz formálta teraszos föld egyik szintjén faágakból összerakott sátorcsontvázak meredeznek, várják a jó időt és a vásznat, ami rájuk kerül majd.

rundebela-8450

rundebella-permacult-8359

Az időjárás itt hipp-hopp változik: egyik pillanatban a vakító napsütésnek hála egészen Marokkóig látni, majd a következő percben sűrű köd csücsül rá a hegyre, felhők gomolyognak körülöttünk, szinte harapni lehet őket. A sűrű levegő vattacukorként ragad bele a tájba, angyalian mordori hangulatot kölcsönözve a környezetnek.

rundebela-8436

rundebella-6470

Jasperék igyekeznek óvni a különleges helyet, próbálnak minél környezettudatosabbak lenni: a kert különböző pontjain szétszórt napelemek fedezik az energiaellátást, a zuhanyzó forró vize a napkollektor segítségével jöhet létre, ivóvizüket pedig a hegyről lecsordogáló olvadt hóból nyerik, melyet saját kezűleg épített rendszerükkel juttatják le a házhoz. A sok vízre azért is szükség van, mert a család szeretne minél több fát telepíteni.

– Öt évig te eteted őket, aztán ők etetnek téged. – mondja a férfi miközben büszkén körbevezet birodalmán.

Gondolkodunk azon is, hogy a szomszédhoz hasonlóan mi is felállítunk egy víztározó tárnát. Ez egy kicsit macerás ugyan, a spanyol nemzeti parkokban ugyanis az ilyen fajta tevékenység illegálisnak minősül és kemény pénzbírság járt érte. A szomszédunkat is folyamatosan megbüntetik, de még így is jobban megéri neki, mert az állatok és a takarmány miatt rengetek vízre van szüksége.

rundebela-8431

A területen a bohókás vadnövények mellett mesterségesen telepített nádcsoportok nőnek, melyek egyrészt diszkrét takarást biztosítanak, ugyanakkor a gyorsan terebélyesedő növény remek építő alapanyagként szolgál. Az édenkertben olyan zöldségeket termesztenek, mint a saláta vagy a mangold, az élvezeteket a fűszernövények fokozzák. Steph elképesztő, általunk eddig még nem tapasztalt ízeket csikar ki a háztáji növényekből. Elképzelhetőnek tartja, hogy egyszer majd komolyabban is foglalkozik ezzel, mellékes bevételként szívesen csinálna különleges tea- és fűszerkeverékeket, de a gyógyszappan készítés is érdekli.

A páros fő jövedelme jelenleg a megrendelésre készült filmkészítés, ottjártunkkor például a hegyekben lévő Waldorf óvodáról forgattak. Az így szerzett pénzt később szeretnék kiegészíteni, a kert csúcsán felhúzott ideiglenes faépítményt a jövőben kiadásra szánják. A mi feladatunk is ehhez az épülethez kapcsolódott, napjainkat főleg a ház hőszigetelésével töltöttük. A család itt is igyekezett az eco vonalat meglovagolni, a falakat többnyire kenderrel bugyoláltuk ki, majd ezeket rétegelt falemezekkel fedtük be.

rundebela-8498

Tervben van egy panorámás jacuzzi is: a kertben felállított – természetesen másodkézből beszerzett – kád alá begyújtanak és mikor a tűz már csak parázslik, egyszerűen beleülnek a kellemes hőmérsékletű vízbe, majd élvezik a pazar látványt.

rundebela-8387

– Nem bántuk meg, hogy így döntöttünk – meséli Jasper a munka közben – Néha persze hiányoznak a barátaink és a családunk, de szerencsére sokszor meglátogatnak minket, a malágai repülőtér csak pár órára van innen. A környéken nagyon sok családos külföldi él, gyakran összejárunk, így a szociális életünk is teljesen rendben van.

rundebella-6458

A szokatlan helyszín azért néha furcsa figurákat is bevonz:

– Régebben lakott a környéken egy társaság, akik hittek abban, hogy 2012-ben egy gigantikus cunami elpusztítja a világot, ezért felmenekültek ide. Annyira komolyan gondolták, hogy a projektbe vaskos összegeket öltek bele, komplett betonbunkerekkel pakolták tele a telket. Ma már csak néhányuk él itt, a többségük visszamerészkedett alacsonyabbra.

A tájra időközben megint ráült a köd, valahol a sűrűjében a tehenek nyakán megállíthatatlanul szól a meditatív hatású kolomp. Charlotte a nálánál háromszor magasabb náddal játszik a dombtetőre kiterített szőnyegen, míg mi jól eső fáradtsággal lapátoljuk magunkba a bőséges zöldséglevest.

rundebella-permacult-8340

Tavasszal szeretnénk visszatérni, már csak azért is, mert a hely sokkal több fotót érdemel. A környék olyankor zöldell, a hegyet beborítja a mandulafa virága. Ennek a helynek tényleg varázsa van, mely ha egyszer beléd mar, többé nem enged el.

UPDATE: Áprilisban valóban visszatértünk, Jasper, Steph és Charlotte nagyon jól van, a táj változatlanul lenyűgöző. Azóta épült-szépült a birtok, gyümölcsfákat ültettek, egy új kültéri fürdőszobát építettek és sikerült az általunk hőszigetelt faházat is belakni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s