A böszme Darth Vader-sisak és a kultúra esete – Valencia dióhéjban

Amikor taknyos az idő és az eső miatt minden cupákos, kiváló alkalom nyílik arra, hogy egy meleg és száraz múzeumban cirógassuk szépérzékünket. Így tettünk Valenciában is, ahol a klasszikus dézsából öntés esete valósult meg. Az időnek hála – és persze annak, hogy már múzeum-elvonási tüneteink voltak – a zuhé elől az IVAM-ba (Instituto Valenciano de Arte Moderne) menekültünk. Az épület számos tematikus kiállítással kecsegtetett, mi végül egy fotós tárlatra haraptunk rá, melyről csak annyit tudtunk, hogy gerincét a városi létezés adja. Nem aprózták el, a Lost in the city nevű kiállításon a fotográfia krémje képviseltette magát, így olyan fényképészek képei előtt bólogattunk elismerően, mint Walker Evans, Martin Parr, Gregory Crewdson, Hiroshi Sugimoto vagy a monumentális méretű és árú fotóiról elhíresült Andreas Gursky.

rundebella-8022

Hogy ne tokosodjanak be lábaink, tettünk egy nagy kört a város szélén felhúzott Darth Vader-sapka és pereputtya körül is, mely hivatalosan a Ciudad de las Artes y las Ciencias (vagyis a Művészet és Tudomány Városa) névre hallgat és a helyi születésű sztárépítész, Santiago Calatrava tervezte.

rundebella-8008

rundebella-7989

Norbi gyorselemzése következik:

A komplexum lenyűgöző: 350.000 m2-es területet elfoglaló behemót építményei közt járva tényleg olyan érzésünk van, mintha valami tudományos-fantasztikus film díszlete között járnánk. Hatásos, hat is az érzésekre, de kicsit jobban belegondolva kérdéseket is felvet.

rundebella-v-04

Érthető, hogy a Művészet és a Tudomány városában járunk, de kell-e ehhez az, hogy űrhajókra és/vagy óriási, fiktív állatok csontvázára hasonlító épületek közt járjunk? Megduplázzunk mindent a feszített víztükrök indokolatlan mennyiségével és becsapva érzékeinket fuuurcsa bolygónak lássuk a tájat? (meg kell hagyni, elég jól működik az illúzió) Az egész közepén egy óriás szemgolyó formájú planetárium figyelje minden lépésünket?

rundebella-v-01

Kicsit harsány, kicsit túl sok, kicsit túl didaktikus, kicsit túl egységes. A művészet és tudomány ennél színesebb, mintsem egyetlen sztártervező rányomhassa tolakodó bélyegét az egészre és kimondhassa, ő megalkotta ezek kijelölt nagybetűs városát.

rundebella-v-02

rundebella-8032

Mindezek ellenére ambivalens érzésekkel hagyjuk el a komplexumot: működött, mert felzsizsgette érzékeinket, de azért valamelyest hiányérzetet is ütött belénk. Egy biztos: értékes területe a városnak (főleg ha időnk és pénztárcánk engedte volna a tüzetes megismerést) és becsülendő, hogy ilyen progresszív, modern alkotást elvisel egy több mint kétezer éves múlttal rendelkező város.

rundebella-7983

rundebella-v-05

Mivel a következő nap megállíthatatlanul ömlött az eső, így nem igazán áshattuk bele magunkat Valencia bugyraiba, de az elcsípett impresszió-mozaikokból összeraktuk, hogy Spanyolország harmadik legnagyobb települését még mi is keblünkre ölelnénk. A városban lüktet a művészet kívül-belül: egymást tapossák a múzeumok és a furcsa építészeti megoldások, míg a kinti terek falait benőtte a graffiti. Valencia esetében az utóbbi túlmutat egy slendriánul odafújt tagen vagy egy fuckon, az igényesen kidolgozott street art darabok némelyike simán elférne egy kortárs művészeti galéria falán.

rundebella-8030

rundebella-8059

rundebella-v-03

Mivel a múzeumba nem fotózni megy az ember, szakadó esőben pedig nem igazán tud, ezért a képek kicsit sántítanak Valenciát illetően, annak csak egy szeletét, a Calatrava alkotta tudomány és művészet városát mutatják be.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s