A természet guszta zsákutcája – Punta de la Banya

Valamiért vonzódunk a sáros deltavidékekhez, talán megnyugtat a tudat, hogy végre valahol több kosz van, mint néha rajtunk, mely teljesen érthető, ha megnézzük ezeknek a helyeknek az egyedülálló flóráját és faunáját. Első jelentősebb spanyol állomásunknak szintén egy ilyen tájat választottunk, így végigsüvítettünk az Ebro Delta sós zárványán, a Punta de la Banyan.

rundebella-spanyol-7934

rundebella-spanyol-7916

A spanyol delta a nyugat-mediterrán térség második legnagyobb torkolatvidéke a már korábban általunk is meglátogatott Camargue után. A hatalmas területből most egy kevésbé mocsaras részt pécéztünk ki, úti célunk egy tengerbe belenyaló földnyelv volt.

rundebella-spanyol-7876

rundebella-spanyol-7906

A partot egy rizsföldekkel övezett úton közelítettük meg, ennek végén pedig görbület jelezte a menetirányt, végig a hullámzó víz mentén. A terület sármját főleg az adja, hogy nincs megfertőzve semmivel: nincs se aszfaltút, se kis büfé, és egyáltalán semmi olyan, aminek köze lehet az emberhez vagy a fogyasztói kultúrához. Az érintetlen tájban az egyetlen árulkodó jel fajunk jelenlétre az, hogy a homok tele van firkálva keréknyomokkal. Az út természetes záróvonala a füves gyér növényzet, mely időnként meg-megtörik és akkora lyukakat hagy, hogy autóval könnyedén le lehet gurulni a tenger mellé.

rundebella-spanyol-7907

rundebella-spanyol-7878

Mintha a tengerpart óriási parcellákra lett volna felosztva, így mi is elfoglaltuk a magunk területét. A nyitott autóban úgy vacsoráztunk, hogy az ajtón szinte bemászott a tenger. Bár a szél itt is fújt, közel sem volt annyira fej leszaggató, mint Camargue vidékén, így arra is lehetőségünk volt, hogy végre eldobhassuk az eddig feleslegesen cipelt frízbit. A víz még egy potya gumilabdát is kisodort nekünk a partra, így megoldódott ez a krízis is.

rundebella-spanyol-7855

dsc_1810

rundebella-spanyol-7917

A széles földnyelv egész területén végig lehet száguldozni, még a hozzám hasonló, kevésbé rutinos sofőrök is bátran a kormány mögé pattanhatnak. Egyedül az utolsó másfél kilométer tiltott terület, ezt a részt kizárólag gyalogosan szabad megtekinteni. Itt, az információs tábla alapján, az ornitológusok vágyálma valósul meg, ahol közel 300 madárfajban gyönyörködhet a delikvens. Ehhez természetesen számos tényező kell: megfelelő évszak, időjárás, napszak és a türelem képessége. Mi főleg sirályokat láttunk gomolyogni és persze flamingókat, akik francia kollégáikhoz hasonlóan, egész nap csak ácsorognak és bambulnak. A madárparadicsom a tengerpart zsákutcája, utána már csak a végtelen tenger látható minden irányból.

rundebella-spanyol-7898

rundebella-spanyol-7914

Pár ütemet kihagyott a szívünk, mikor visszafele menet megláttuk a partra kisodort óriásteknőst, aki nevéhez hűen jelentős méretű testével takarta ki a fél partot. Az állat sajnos nem élt már, de pont olyan pozícióban volt, mint aki lépni készülne. Bizarr volt, pláne, hogy odafele nem szúrtunk ki egy ekkora lényt. (Lefotóztuk ugyan, de kegyeleti okokból a képet inkább nem közöljük.)

rundebella-spanyol-7871

dsc_1844

rundebella-spanyol-7912

Punta de la Banya egy elképesztő terület a maga érintetlenségében, mely nyáron valószínűleg nem ennyire békés, de még így is sokkal nyugodtabb és eldugottabb, mint a többi turista-lepte tengerpart.

Reklámok

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s