Dagonyázás flamingókkal – Rhône-deltavidék

A legnagyobb szél, amit eddigi életem során tapasztaltam akkor történt, mikor az öcsémét felkapta egy karakteres áramlat és el akarta vinni. A 8 éves testvéremet sikerült visszaráncigálni, így végül nem repült el Győrből a világ végéig. Ha az öcsém most lenne 8 éves és november végén a francia Camargue tartózkodna, nincs az az erős atyai kéz, ami elkapná.

A zsúfolt francia városok helyett inkább egy izgalmas lápvidéket választottuk, hogy a kastélyoknak és múzeumoknak fityiszt mutatva flamingókban és vadlovakban gyönyörködhessünk. A szél és mocsár birodalmában jártunk, ahol nem árt ha az ember 50 kiló feletti.

rundebella-francia-7367

rundebella-francia-7340

A Camargue egy lagúnákkal és mocsarakkal tarkított grandiózus deltatorkolat Dél-Franciaországban, mely a Rhône folyó két ága és a Földközi-tenger között terpeszkedik a maga egyedülálló pompájában. A 930 km2-es területet a GPS-re tapadva közelítettük meg, mely nem jelezte azt az apró tényt, hogy az útnak egyszer csak vége és az áhított terület elérését egy vízfelület akadályozza meg. Szerencsére a megoldás egy csinos komp formájában megérkezett, mely menetidejével nyugodtan pályázhatna a világ legrövidebb kompútja megtisztelő címre. A vízen töltött idő körülbelül harminc másodpercet és 5 eurót vett el az életünkből.

rundebella-francia-7411

A környéket szokás Európa Isten háta mögötti területének is nevezni és nem véletlenül. Nagysága ellenére csupán néhány települése van, a többi rész a természeté, mely nem is nagyon engedi, hogy az arány változzon. A növényzet hiánya elsősorban a tenger közelségének tudható be, a vidék állandóan sóval telítődik. Sok helyen ezek fehér kupacokban tornyosulnak és nagyobb szél esetén az ember füléből-szájából-orrából is dől a só.

rundebella-francia-7363

rundebella-francia-7358

A folyó és a tenger csapatmunkájának hála a vidék nagy részét a mocsár és a láp uralja, ahol főleg az igénytelenebb növények kalimpálnak ki a dagonyából. Bár a táj nem egy versailles-i franciakert – ez teljesen más műfaj – mégis kiváló példája annak, hogy a dagonya is lehet pofás és szép. Ha illusztrálnom kellene az őszt és nem szabadna fákat használnom, biztosan camargue-i képeket mutogatnék: az apró növényzet az évszak teljes színpalettáját felsorakoztatta és a fel-felbukkanó vízfelülettel parádés koprodukciót hoztak létre.

rundebella-francia-7390

Már-már giccsbe illő, ahogy az idilli környezetben a híres camargue-i vadlovak rendületlenül zabálják a füvet, szőrüket buján fújja a szél. Már tényleg csak egy meztelen férfi kellene valamelyikre, aki pőrén elvágtat a naplementében. A lovak szabadon kószálhatnak, de a fenekükre nyomott billog arról árulkodik, hogy a vad kifejezés nem teljesen helytálló. A fehér állatok láttán az volt az érzésünk, hogy azok teljesen tisztában vannak vele, mennyire jól is néznek ki: időnként modelleket megszégyenítő pózban és pofával bámultak a kamerába.

rundebella-francia-7380

rundebella-francia-7416

A torkolatvidéknek elképesztő faunája van, csak madarakból körülbelül 400 félével büszkélkedhet. Az igazi madárdőzsinek a vándorlások miatt ugyan már vége, de még novemberben is számos fajtán lehet legeltetni a szemet. A távcső nem véletlenül az ornitológusok kedvelt eszköze, sajnos ennek hiányában bármilyen diszkréten is próbáltunk kommandózni a madarak felé, azok velünk párhuzamosan tolattak vissza, még fényképezni sem lehetett őket tisztességesen. Aki inkább négylábú-párti, annak a Camargue őshonos fekete bikák lesznek a tökéletes választás, őket csoportokba verődve éjjel-nappal meg lehet tekinteni legelészés közben.

rundebella-francia-7406

rundebella-francia-7400

rundebella-francia-7436-edit

A paradicsomi környezet a lakóautósoknak is igazi mézesmadzag, jobb időben rengetegen lepik el a táj azon részét, ahol a tenger és a folyó összeér. A tajtékzó tenger jelenleg nem teszi lehetővé a parti éjszakázást, de valamivel hátrébb már kiváló terep volt ehhez. Az élménynek az orkán erejű szél sem vágott alá, mely novemberben a környék szerves része. Az autó minden porcikája remegett, de a szélárnyék megtalálásával később finomhangoltuk a rángást.

rundebella-francia-7285

rundebella-francia-7528-edit

rundebella-francia-7365

A hatalmas szél a madarakat sem kímélte, egy hevesebb áramlat még a nagyobb testtel rendelkező flamingót is vissza-visszaköpte annak kiinduló pozíciójába. Míg mi hol egymásba kapaszkodva, hol súlyokkal megpakolva igyekeztünk az orkán ellen küzdeni, a helyiek kihasználták a benne rejlő lehetőséget és kitesurf-re pattantak.

rundebella-francia-7305

rundebella-francia-7477

A táj csekély számú települése közül Saintes-Maries-de-la-Mert néztünk meg, ami a környék fontos zarándokhelye. A városban mindent a flamingó-bika-ló szentháromság határoz meg, nincs egy olyan pad vagy szobor, melyen ne díszelegne valamelyik állat egy képzőművészeti alkotás formájában. Az egész mellesleg olyan, mint egy spanyol film miatt felépített díszletváros, ami tökéletesen üres: körülbelül öt embert sikerült felfedezni, a többieket elnyelte a föld. A szezon hiánya érezhető, a spanyol hangzású éttermek, hotelek és bárok mindegyike zárva volt, egyedül csak a főtér melletti kocsmában fedeztünk fel valami mozgást.

rundebella-francia-7470

rundebella-francia-7492

rundebella-francia-7502

A 9. században épült templomon kívül a másik látványosság természetesen itt is a bikaviadal-aréna, mely a Camargue vidékén olyan, mint nálunk a stadion: mindegy milyen kicsi a város, biztosan van benne minimum egy. Ellentétben a spanyol bikaviadalokkal, itt nem egy vörös zászlóval hergelik a szerencsétlen állatot, hanem egy kokárdát tűznek fel annak homlokára, amit onnan kell lebirizgálni.

rundebella-francia-7483

rundebella-francia-7497-edit

A tengerparti településen lehetett volna kempingezni, azonban mi továbbra is ragaszkodtunk az utánozhatatlan lápvidékhez, üdülővárost úgyis látunk még eleget. Szuvenírként a fél torkolatot elvisszük magunkkal, mely Debellára tapadt a sáros úton való zötyögés közben és most csurom mocskos.

rundebella-francia-7576

Aki csak egy minimális vonzódást is érez a mocsárvilág iránt, annak a Camargue vidéke kihagyhatatlan helyszín, amiért tényleg megéri tocsogni a sárban.

Reklámok

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s