Diszkrét óriás Toszkána szívében – Antinori Chianti Classico

Minden James Bond-film kötelező záróakkordja, mikor a 007-es végre leszámol a főgonosszal. A pusztítás többnyire egy elképesztően látványos helyszínen történik, melyből Bondnak hála egy darabka szög sem marad épen. A Toszkána szívében fekvő Antinori Chianti Classico pont ezért a jelenetért kiált és tökéletes porondként szolgálna az említett film katarzisához.

italia-antinori-6109

italia-antinori-6158

Toszkána és a jó minőségű bor olyanok, mint a borsó meg a héja, elképzelhetetlenek egymás nélkül. A tájegység borkultúrájának felemelkedése és a szupertoszkán borok fogalmának születése nagyrészt Piero Antinori nevéhez köthető, aki a 60-as évektől forradalmasította a toszkán borászatot és a hagyományokkal vegyített merész kísérletei a világhírnévig repítették a 600 éves családi vállalkozást. Az újító szándék tükröződik a vállalat 2012-ben átadott központján is, melyet 10 éven át építettek és egy fél dombot lebontottak annak érdekében, hogy létrejöhessen. A húsz hektáros ipari-monstrumot mégis sikerült úgy felhúzni, hogy az nem égeti ki az ember szemét és hatalmas méretei ellenére diszkréten beleolvad a lankás toszkán kultúr-tájba. Elmentünk Barginoba és megnéztük a helyet, melyre tervezője, Marco Casamonti a bor templomaként is hivatkozik.

italia-antinori-6003

italia-antinori-5914

Az épületet – gigantikus méretei és látványos külseje ellenére – messziről mégis alig lehet kiszúrni, nekünk is csak másodszorra sikerült. A borászat a Firenze – Siena autópályával párhuzamosan helyezkedik el és ha valaki épp nagyban száguldozik, nehezen veszi észre, mert a tájba szinte belesimul az óriási létesítmény.

italia-antinori-5880

italia-antinori-5979

A titok nyitja, hogy a homlokzat épp csak kikukucskál a felszínre, a lényeget a föld alá rejtették. Ha csúnyán és velősen kellene összefoglalni az épület születését így hangzana: kikotortak egy fél dombot, melynek helyére felhúztak egy hatalmas objektumot, majd ennek tetejére visszaszórták a korábban lebontott föld egy részét.

italia-antinori-6111

italia-antinori-6180

A táj és az épület összeolvadását tovább fokozza, hogy a borászat tetejére szőlőtőkéket telepítettek. Mintha az építmény abból a földből nőne ki, mint maga a szőlő, a természet és az épített környezet szimbiózisba került. Nem csoda, hogy a Chianti Classiconak nem csak a bor iránt érdeklődők, de az építész szakma is a csodájára jár és 2015-ben a neves European Union Prize for Contemporary Architecture is beválasztotta a legjobb öt európai épület köz.

italia-antinori-5920

italia-antinori-5929

Az Antinori-birodalomba érve az ember szembesül azzal, amit már az extravagáns külső is sejtet: itt többről van szó, mint borkészítésről, a komplexum ugyanolyan fontos szerepet szán az érdeklődők szórakoztatására is. Az idegenvezetés mellett étterem, családi múzeum, előadóterem, borkóstolás és üzletek várják az idelátogatókat, de a borkészítés különböző bugyraiba is elsüllyedhetünk.

italia-antinori-5944

italia-antinori-6050

A túra egyből a nagyágyúval, az érlelőteremmel kezdődik, mely ívelt boltozatával szinte egy templom belsejére hajaz. Egy hídon keresztül letekinthetünk a mélybe, ahol a borok a bámészkodók kereszttüzében teszik a dolgukat. Az embernek olyan érzése van, mintha egy múzeumban lenne, ahol néma tisztelettel illik csodálni a nyilvánosan mutogatott hordókat és a körülöttük dolgozó szakembereket.

italia-antinori-5896

italia-antinori-5926

Az épület nem csak a külsejében igyekszik felvenni a táj sajátosságait: a beltéren használt építőanyagok nagy része helyi matériákból készült, az érlelő burkolata például a szomszédos Imprunetaban előállított, egyedi terrakotta kövekből áll. Az érlelőhelyiség a látogatást keretbe foglalja, mivel itt található a bortúra utolsó állomása is: a hordók fölé biggyesztett üvegkalitka a kóstolás helyszíne.

italia-antinori-5964

italia-antinori-5996

A föld alól rögtön a tetőre mentünk, ahol testközelből is megtekinthető az épületre rátelepített szőlő. A növény itt elsősorban dekorációs elemként tündököl, hiszen a gyökér nem tud olyan mélységekre lenyúlni, mint amire igazán szüksége lenne. A trükkel az épület szinte egybeolvad a toszkán tájjal, ráadásul stílusosan hirdeti, hogy bortermelés zajlik.

italia-antinori-6118

italia-antinori-6124

A hatalmas épület mérete ellenére igyekszik a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni, minimalizálták az energiahasználatot és előnyben részesítik a természetes folyamatokat. A megfelelő hőmérsékletet nem hűtőegységekkel érik el, hanem a föld hőszigetelő képességét használják ki. Szintén környezetbarát az a módszer, melynek segítségével a termést a föld alá juttatják: a szőlő gravitációs eljárással érkezik az épületbe.

italia-antinori-6032

italia-antinori-6074

A szőlőtőkék után egy hordókkal teli helyiségbe vezetett utunk, melyek meglepetésünkre magyar címerrel voltak ellátva. A palotabozsoki hordóüzem már évek óta partnere az Antinori-borászatnak, a hordókban hagyományos chiantik és szupertoszkán borok is egyaránt érlelődnek.

italia-antinori-5961

italia-antinori-6031

A programba két videót is belecsempésztek; az elsőt egy apróbb teremben vetítették le, ahol guszta felvételeken keresztül megismerhettünk a borkészítés minden egyes fázisát, a szürettől kezdve a fogyasztásig. A második műsor már magáról az Antinori családról szólt, amit a 120 fős előadóterem széles vásznán néztünk végig. A felvételen Antinoriék merengenek történelemről, családról és persze a borról.

italia-antinori-6025

italia-antinori-6079

A vezetés csúcspontja és záró fejezete természetesen a kóstolás volt. A semmiben lebegve, egy üvegkalitkából bámultuk a hordókat és hörpintgettük a szupertoszkán jelzővel is illetett nedűket. A még érlelődő borok fölött az Antinori pincészet két toszkán sztárjával ismerkedtünk meg, a Villa Antinori Chianti Classico Riservaval és a Pèppoli Chianti Classicoval.

italia-antinori-6010

italia-antinori-6070

A bejárt termekből kilépve az Antinori család relikviáit lehet megismerni az egyébként ingyenesen látogatható múzeumban, aki pedig szívesen kortyolgatná otthon is a világhírű borokat, az épületben található üzletben kiélheti vágyait. Az Antinori Chianti Classico egy része mindenki számára nyitva áll, legyen az a már említett családi tárlat vagy a szőlőtőkékkel borított tető, ahol padok várják a kilátásban gyönyörködni vágyókat. Aki az Antinori-borászat belső titkait is fel akarja fedezni, annak 25 eurót kell fizetnie, mely tartalmazza a borkóstolást is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s