Toszkán morzsák

Toszkána tényleg olyan lélegzetelállító, mint az útikönyvekben, csak sokkal több vezetékkel: szinte lehetetlen egy tisztességes képet készíteni anélkül, hogy a tájba ne ficegne bele egy böszme kábel vagy egy elektromos torony. A boroskancsót speciális „borbenzinkutakban” lehet feltölteni és az olajfa olyan, mint nálunk a muskátli: mindenkinek van belőle legalább egy. Az utak – melyeket a földrengés különböző méretű repedésekkel dekorált ki – időnként lehetetlenül keskenyek és ha a sofőr egy Debella-méretű autóval suhan át rajtuk, reménykedjen, hogy megússza a szembeforgalmat. Toszkána minden porcikájából folyik a kiváló bor meg az olívaolaj és gyakori, hogy ketten laknak egy akkora házban, ami máshol egy falut tenne ki. A toszkán kenyér sótlanul is isteni, csak vigyázni kell, mert könnyedén szétszabdalja a szájpadlást.

italia-5650

Két hete már annak, hogy toszkán házigazdáinknál vendégeskedünk egy Cellole nevezetű birtokon. Időnk nagy részét az olívabogyó-szüret (erről később) tette ki, de amikor csak tehettük, kiruccantunk bázisunkról és megnéztük magunknak a környék eszenciáját. Toszkán vegyes felvágott következik!

italia-5560

Firenze

Firenzét először éjszakai perspektívából vizsgáltuk meg, ráadásul Halloween napján. Egy bulis este a régió kulturális fővárosában gyakorlatilag ugyanolyan, mint bármelyik helyen a világon. Részeg fiatalok végezték a dolgukat olyan helyeken, melynek láttán sok Medici elsírná magát, furcsa szettekben tekergő tömeg hömpölygött végig a reneszánsz bölcsőjén, de sok alkohol lefolyt a Dóm téren is. Az olasz karaokebár simán egyenértékű magyarországi testvéreivel, a Livin’ On A Prayer hallatán az olaszok is Jon Bon Jovivá változnak.

jnp_5231

jnp_5283

Firenzéről szóló cikkekből végtelen van, így nem írjuk le sokadszorra ugyanazt, de azt mi is megerősítjük, hogy Toszkána székhelyét kötelező megnézni. A előírt csodák (Dóm, Keresztelőkápolna, Harangtorony, San Lorenzo bazilika és a Santa Maria Novella templom tere, Medici palota) mellett érdemes figyelmet fordítani arra a betongátra is, mely nappali korzózásunk egyik kedvenc helye lett. Az Arno folyóra ráhúzott betonmonstrum kiválóan alkalmas az ücsörgésre, ha az aktuális vízállás épp engedi. A helyszín olasz bonvivánok, iszogató angol fiatalok és horgászó nagypapák élőhelye.

jnp_5293

jnp_5295

Nem hagyhattuk el úgy Firenzét, hogy ne nyammogjunk el egy pizzát az Öreg-hidat bámulva, így egy közepes árfekvésű pizzériában a hónunk alá csaptunk egy példányt. Csalódtunk. A tészta ugyan megfelelő volt, de a feltét egy része a legolcsóbb pesti aluljárós pizzákat idézte. Az igazi olasz pizzaélmény még várat magára.

Siena

Siena a gótikus olasz városok atyaúristene, melyet állítólag a Róma-alapító Romulus unokaöccse, Senus alapított. Sok itáliai településhez hasonlóan a legnagyobb látványosság itt is a Doumo, melynek 14-16. századi mozaikpadlóját évente csak párszor lehet megtekinteni, nagy részét ugyanis állandóan letakarják, védve a torkos turistafalka elől. A dóm főbejáratához állva tökéletes kilátást kapunk a teljes extázisban lévő emberekről, akik tekintetükkel és telefonjaikkal/fényképezőgépeikkel csak úgy felfalják az épületet.

run-italia-3392

run-italia-3408

Sienának is megvan a maga Deák tere, csak itt Piazza del Camponak hívják és kagyló alakban pöffeszkedik a városháza (egykori expalota, Palazzo Pubblico) és annak tornya (Torre del Mangia) szomszédságában. Ahol most mindenki nagyban tehénkedett és élvezte a látványt, ott egykor bikaviadalokat és kivégzéseket tartottak. A bikákat lecserélték lovakra, a tér ad helyet a minden évben megrendezésre kerülő nagy nemzeti csinnadrattának, a Palionak, ahol a város negyedei egy lovasversenyen csapnak össze egymással.

run-italia-3476

run-italia-3496

A gótikus stílus fellegvárához egy végtelennek tűnő mozgólépcsős utazással jutottunk el. Parkolóhelyünk egy bevásárlóközpontnál volt, ahol egyértelmű utasítások mutattak a pláza irányába, onnan pedig 8 darab mozgólépcsőn kellett felvitetnünk magunkat az óvároshoz.

Mellékes:

“Jó, hogy megtaláltuk ezt a LIMÓCSELLÓT!”- a városban hallottunk először magyar szavakat is, a hazaiak épp lelkesen dézsmáltak egy tucat limoncello ízesítésű fagylaltot.

San Gimignano

Toszkán Manhattannek is hívják az etruszk felhőkarcolókkal büszkélkedő olasz városkát. A klasszikus középkori épületek közé beékelődő lakótornyok bizonyos nézőpontból valóban felhőkarcolókra hajaznak, az építészet érdekes fúziójának lehettünk tanúi. Az 1300-as években közel 70 ilyen építmény állt, amiket gazdagságuk fitogtatására emeltek egyre magasabbra a vagyonos családok. A mánia odáig fajult, hogy az emelvények egyre veszélyesebbekké váltak, így maximalizálták a tornyok méretét: a városházánál egyik sem lehetett hosszabb. (Palazzo del Poppolo, 54 méter).

italia-5571

italia-5620

A tornyok száma mára 14-re apadt, ezek közül párat megnyitottak a közönség számára is. Megfigyeléseink alapján a nyilvános vécé után ezekhez várakozott a legtöbb ember. A város szívét három egymásba kapcsolódó tér adja (Piazza del Duomo, Piazza delle Erbe, Piazza della Cisterna), a legtöbb torony ezek valamelyikén található. A colos építményeken túl érdemes megtekinteni a Collegiata Santa Assunta nevű templomot is, a szerény külső egy freskó édenkeret rejt.

italia-5595

dsc_1279

Az etruszkok által fallal körbevett települést ma már egyre kevesebben lakják, cserébe rengeteg turista lihegett még szezonon kívül is. A város nem pusztán a felhőkarcolók miatt forradalmi: a turistáknak szánt boltok egyikében olyan Szűz Máriákat árulnak, hogy azt hittem kifolyik a szemem. A klasszikus lebernyeg helyett Mária dominaszettben, hátára nőtt szárnyakkal várja a szerencsés vásárlót, aki a hóna alá csapja és megtiszteli vele a vitrint.

Monteriggioni

Egy klasszikus olasz település, ahol több az olajfa, mint az épület, galambból pedig Dunát lehetne rekeszteni. Kicsi, de minden benne van, amit egy toszkán községtől elvár az ember. A gyors örömök kedvelőinek ajánljuk.

Pistoia

Magunkon kívül egy turistát sem szagoltunk ki és szinte biztosan állítható, hogy a várost iskolatáskás gyerekek uralják. Bármerre fordultunk, csak hátizsákos kölyköket láttunk, illetve pár papírzsebkendő árust, akik kiszúrták a nyakunkban himbálózó fényképezőgépeket és megcsillant a dollárjel a szemükben. A Dóm téren a város szinte valamennyi neves épülete felsorakozik: A Keresztelő kápolna, a Városháza, a Praetori Palota, a Katedrális és a Harangtorony is. A topépületei többnyire két színben pompáznak, csíkos megoldással.

italia-5379

italia-5441

Kellemes hely andalgáshoz, ráadásul a turisták száma elenyésző. Az aprócska utcákon barangolva időnként tényleg a középkorban éreztük magunkat, minden sarkon szembejött velünk egy remekbe szabott templom vagy palota. (Mini szőrszálhasogatás, hogy itt található az egyik legnyomasztóbb szökőkút, amit valaha láttam, rögtön egy hónalját mutogató szobor alatt. A legjobbakkal is megeshet.)

Tavarnelle

Tavarnelle a toszkán szállásunkhoz legközelebb eső város, melyről még a házigazdáink is azt mondták, hogy nincs ott semmi látnivaló, kivéve a Coop. A kocsmát (La Rampa) azért megnéztük, elég jól működött és árban is meglepően szofisztikáltnak bizonyult. Valóban nem egy jellegzetes hely, de nekünk azért mégis a szívünkhöz nőtt.

dsc_1316

Gasztro:

Egyik nap elmentünk egy borászatba, melynek boltjában különböző formában árulták a bort. Ott volt persze a klasszikus üveges és az elsőre ócskának tűnő, de valójában kiváló nedűt rejtő dobozos is. A leesett állat nem ezek okozták, hanem a négy különböző bort tartalmazó “benzinkút”, melyet az üzemanyagot tartalmazó példányhoz hasonlóan kell használni.

jnp_5134

Kipróbáltuk a toszkán kenyeret is, melyről a legfontosabb tudnivaló az, hogy sótlan. A kezdetben furcsa ízt kompenzálják a kenyérre pakolt sós sonkák és sajtok, így könnyedén hozzá lehet szokni. Érdemes alaposan elcsomagolni, különben másnapra annyira megkeményedik, hogy ölni lehet vele. A kenyér – a bor mellett – minden étkezés főszereplője, közös lakomáink során egyszer sem fordult elő, hogy ne került volna elő. Vagy előételként, vagy a főfogás után fogyasztottuk el. Utóbbi esetben először a pasta vagy risotto romjait itattuk fel vele, majd általában valamilyen helyi specialitással dobtuk fel. A toszkán felvágottak közül az alábbiakat próbáltuk ki:

proscutto toscano –  sós, füstölésmentes sonka

salame toscano – a hagyományos toszkán szalámi, ijesztően nagy zsírkockadarabokkal

finocchiona – szalámi, amit vadkapormaggal ízesítenek

run-italia-3672

Igazi toszkán édességet is ettünk, mely a castagnaccio névre hallgat. A paleolit-barát sütemény alapját a gesztenyeliszt adja, ehhez kerül még egy kis víz, mazsola, rozmaring, olívaolaj, majd a tetejére egy marék fenyőmag. Aki cukorkómára vágyik, annak nem ez lesz a kedvence, de a kevésbé édesszájúak szeretni fogják.

Reklámok

1 Comment

  1. Nézem a képeket és saját emlékeim jönnek elő, ugyan ott jártunk ahol ti. Rám legnagyobb hatással San Gimi volt nem tudok betelni vele annyira csodálatos, de a többi is. Ha tehetitek, csípjetek meg egy heti vásárt valahol minden nap máshol van, de rendszerűen. Ha sikerül ne hagyjátok ki, kóstoljátok meg a porkettát, lehetőleg frisset. Látom a borokat megtaláltátok.
    További gyönyörködést, puszi Tóni.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s