Építészeti intermezzo – Carlo Scarpa: Brion család sírkertje

„Építészlelkem” kissé részeges – néha feltankol és mámoros építész-fanatikussá válik, máskor résnyi szemeken át, elhidegülve és érdektelenül személi az épületeket. Amikor viszont olyan helyekre juthatok el, mint Carlo Scarpa tervezte Brion család sírkertje, akkor igencsak megdobban a szívem.

run-italia-2510

run-italia-2500

Scarpa munkáit legutóbb diplomatervem készítésekor böngésztem, akkor is leejtett állal, halk aztakurvák közepette. Most, hogy a szél Olaszországba sodort minket, tettünk egy kis kitérőt San Vito d’Altivole felé, ahol az egyik legismertebb munkája simul környezetébe.

run-italia-2510-2

run-italia-2510-5

Bár táblák mutatják az utat, a városkában csak némi kérdezősködés és kézzel-lábbal mutogatás után sikerült megtalálni a diszkréten megbújó temetőt. A kisvárosban egy zsákutcába kell betérni, katonás, szálkaformájú fákkal övezett allé vezet hozzá, előtte kis parkolóval. Méretes, szürke szamarunkat leparkoltuk az apró személyautók közé, ahol a szögben csúcsosodó, nyers betonkerítés jelezte, hogy jó helyen járunk.

run-italia-2544

run-italia-2491

Kevés épület váltott ki belőlem jelentős érzelmi hullámzást, az olasz mester temetője viszont komoly reakciókat indított el. Először is örömöt, hogy épület egyáltalán tud ilyen hatással lenni rám. Végig rohantak az idevágó gondolatfoszlányaim és halvány emlékeim a művészet meghatározásáról (érzelmi változást előidéző kommunikáció?) és azonnal bizonyítékul szolgáltak a temető naptól meleg betonfalai, hogy márpedig az építészet valóban képes művészet lenni. Másodszor, óriási hiányérzetem lett: miért nem éreztem ezt korábban, más épületeknél? Kettős válasz kavargott bennem: szomorú megállapítás, mely szerint kevés az igazán „művészi” értékű épület, másrészt az én ingerküszöböm, esetleg hiányos szakmai tudásom és akadozó memóriám kapott egy tökön rúgást.

run-italia-2510-3

run-italia-2510-4

Harmadrészt – miután túltettem magam saját reakcióm elemzésén – kellemes emelkedettséget, tisztelettel vegyes kíváncsiságot, elégedettséget éreztem. Felfedező gyerekként lépdeltem végig a sírkert területén, a láthatólag kijelölt irányt teljesen figyelmen kívül hagyva. A részeges jelző megint passzoló lehet – meg-megtapintva a falakat, többször megállva, megtámaszkodva, nyakatekeredve kóvályogtam egyik térből a másikba, falat simogatva, vissza-visszatérve ugyanoda, mindent megfogdosva, olyan elégedett mosollyal az arcomon, mint aki meghúzta a háziboroskancsót.

run-italia-2490

run-italia-2519

Meglehetősen szürreális érzés a hagyományos temető területéből (sok-sok virágcsokor, sírok tömött sorai, műkő, gránit, vésett, talpas betűk, dátumok, kialudt mécsesek) átlépni a bejárati épületen át ebbe a kissé eldugott, csendes kertbe.  Körbeölel a nyers betonfal, amin látszanak a kezeletlen fazsaluzat nyomai, de néhol kilátást enged a tájra és a város templomtornyára. Néhány magányos látogató csattogtatta fényképezőgépét (én meglehetősen visszafogott voltam, nem megörökíteni és jó fotót keresni akartam, hanem ott lenni), egy csorda külföldi követte szorosan idegenvezetőjüket. Valahogy mégis mindenki elveszett a kertben és nem zavarta meg a hely szellemét.

run-italia-2543

run-italia-2515

run-italia-2532

Nem szeretnék építészeti írásba bonyolódni, inkább csak benyomást rögzítettem utunk egyik állomásáról, úgyhogy most abba is hagyom a billentyűzet masszírozását. További olasz kalandjainkról olvasni erre tessék.

run-italia-2530

run-italia-2489

run-italia-2524

(csípős utóirat: Ajánlom minden betonellenes várvédő figyelmébe Scarpa munkásságát!)

Reklámok

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s